Tortilla meksykańska – pszenne placki

Tortilla meksykańska – pszenne placki

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa : 250g + do podsypania
Woda : 125ml gorącej
Olej kokosowy : 35g
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka płaska
Sól : 1 łyżeczka płaska

Kaloryczność

1
Porcja
220
Kalorie
5g
Białko
10g
Tłuszcz
21g
Węglowodany

Tortilla meksykańska są to placki pszenne najczęściej używane do robienia wrapów. Bez drożdży, szybkie do wykonania i niesamowicie dobre.

  • 25 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Tortilla meksykańska to zdecydowanie moje ulubione pszenne pieczywo. Te pszenne placki świetnie nadają się do serwowania w formie wrapów lub jako dodatek do takich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka. Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy (tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła mi, że muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim, nie mniej ważnym, były oczywiście wiadomości od Was.

Jest to najbardziej podstawowy przepis na tortille. Będę na pewno główkował jeszcze nad opcjami bezglutenowymi, żeby urozmaicić sobie i Wam dietę. Nie zmienia to jednak faktu, że glutenowa jest najlepsza.

tortilla meksykańska

Na co zwracać uwagę?

Przede wszystkim placki powinny być cienkie. Prawie jak bibułka czy kartka papieru. Ja formuję w rękach, jeśli robię je mniejsze lub za pomocą wałka przy większej średnicy. Nie przeszkadzają mi nierówne placki, ale jeśli chcesz mieć idealnie okrągłe, to użyj talerzyka do wycinania. Ważnym jest dobrze podsypać mąką stolnicę i placki. Kilka razy zdarzyło mi się dać za mało mąki do podsypania i nie mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię… No i własnie, jak już je przeniesiecie na patelnię ważnym jest, żeby za długo na niej nie siedziały (około 1 min), bo później przy zwijaniu mogą popękać.


Wykonanie

1
Gotowe

Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i gorącą wodę, i zacznij wyrabiać robotem kuchennym, łyżką lub własnymi rękami. W związku z tym, że jest dodawana gorąca woda, to nie polecałbym wsadzać łapek. Wyrabianie powinno zająć około 1 minutę. Po tym czasie ciasto już jest gładkie. Odłóż je do miski, przykryj ściereczką i daj około 15 minut na dojście do siebie - w końcu zostało potraktowane gorącą wodą.

2
Gotowe

Podsyp stolnicę mąką. Wyjmij ciasto, wyrabiaj przez chwilę i podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj w kulkę. Upewnij się, że blat jest dobrze pokryty mąką i zacznij wałkować ciasto tak, żeby powstał mniej więcej cienki, okrągły placek. Jeśli chcesz wyrównać, użyj noża i talerza. Ja jednak zostaję przy stylu rustykalnym.

3
Gotowe

Ustaw patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia jest już rozgrzana, kładź placki i smaż z każdej strony po około 1 minucie. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że powoli trzeba zabierać się za obracanie.

4
Gotowe

Gotowe tortille przykryj ściereczką, żeby nie straciły wilgoci. Przechowuj je w papierowej torbie, pod ściereczką lub w specjalnym naczyniu przez około 24 godziny. Możesz również umieścić je w zamrażarce.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Domowe masło kokosowe
Następny
Kulki mocy w polskim wydaniu
Domowe masło kokosowe
Kulki mocy w polskim wydaniu

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Tortilla meksykańska – pszenne placki"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ewelina
Gość

W końcu udało mi się znaleźć jakiś fajny przepis na tortille ^^ Tylko pytanie: jaką mąkę dokładnie polecasz? Orkiszową pełnoziarnistą czy zwykłą?