Sushi z kaszą jaglaną

Sushi z kaszą jaglaną

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Woda : 250ml
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Ocet ryżowy : 1 łyżka lub jabłkowy
Cukier trzcinowy / Erytrol : 1 łyżeczka
Nori : 2 arkusze
Wasabi : według uznania Uwaga! Jest bardzo ostre
Serek z nerkowców : 4 łyżki
Awokado : 1 małe
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Tofu wędzone : 90g
Imbir marynowany : 6 paseczków
Ogórek zielony : 1/2 sztuki

Kaloryczność

1
Porcja
505
Kalorie
21g
Białko
25g
Tłuszcz
50g
Węglowodany

Sushi z kaszy jaglanej, to zdrowsza wersja i tak bardzo fajnej (zdrowotnie) przystawki. Dla niektórych profanacja, dla mnie zabawa składnikami i smakiem.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Sushi standardowo robi się ze specjalnym ryżem i tak też zazwyczaj robiłem, ale od teraz moim ulubionym wsadem skrobiowym jest kasza jaglana. Tańsza od ryżu, zdrowsza, a jak najbardziej nadająca się do zrobienia… sushi z kaszy jaglanej! Dla części z Was może być to zniewaga względem kultowego dania jakim jest sushi, ale trzeba być otwartym na łączenie smaków czy kultur, a w naszym kraju kasza jaglana coraz częściej wraca na stoły, więc tym bardziej warto ją i przy takiej okazji promować.

Do robienia sushi z kaszą jaglaną trzeba mieć nie tylko wprawę, ale i cierpliwość. Na początku możliwe, że nie będzie Ci wychodziło perfekcyjnie, ale tym się nie przejmuj! Jesteś w swojej własnej kuchni, nikt na Ciebie nie patrzy ani na to co zrobisz. Robisz to dla siebie! A nawet, jeśli chcesz zaserwować to za pierwszym razem bliskim… jeśli kochają to zrozumieją 😉

Do środka można włożyć naprawdę wiele składników. Ja najchętniej sięgam po te podane poniżej (u mnie oczywiście wegańskie sushi), ale naprawdę mamy tutaj szerokie pole do popisu. Jeśli chcesz, możesz sięgać nawet po owoce! Kto Ci zabroni?! Baw się smakami.

Jeśli bardzo boisz się zwijania sushi, to obejrzyj kilka filmików na YouTube, a na pewno nabierzesz odwagi. W praktyce, co prawda, nie okaże się to takie proste jak na nagraniach, ale na pewno trochę ułatwi 🙂

Jak zrobić serek lub czy mogę go zastąpić?

Zobacz przepis na serek z nerkowców. Jeśli nie chcesz robić go samodzielnie, to zastąp go masłem z orzechów nerkowca lub pomiń. Moim zdaniem jednak serek lub masło dodają sushi niesamowitego i niepowtarzalnego smaku, dlatego warto go dodać.


Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, następnie wrzącą i znowu zimną. Przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu do czasu, aż kasza "wypije" całą wodę. Potrwa to około 15 minut.

2
Gotowe

Do ugotowanej kaszy dodaj sos sojowy, ocet i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

3
Gotowe

W międzyczasie pokrój pozostałe składniki w paski (poza nori oczywiście! Od tego na razie łapy precz).

4
Gotowe

Rozłóż matę bambusową (jeśli nie masz, to możesz starać się zwijać sushi bez niej, ale za pierwszym razem bym nie próbował). Połóż na niej nori (matową stroną ku górze). Jeśli kasza jest już przestudzona, możesz ją nanieść na nori. Przed tym jednak warto zwilżyć ręce. Kaszę rozprowadź równo po 1/2 - 2/3 płata, posmaruj bardzo delikatnie wasabi, serkiem (jego możesz dać nawet sporo) i połóż dużo dodatków, które sobie wybrałeś. Naprawdę nie oszczędzaj zbytnio na ich ilości. Koniec bez kaszy zwilż wodą.

5
Gotowe

Zdecydowanym ruchem zacznij zawijać sushi od strony z kaszą. Pamiętaj, aby z każdym zwinięciem dobrze zacisnąć rulon "do środka", aby wszystko się ładnie trzymało.

6
Gotowe

Gdy rolkę masz już zwiniętą, weź ostry nóż, odkrój końcówki i pokrój rolkę na 1-1,5cm kawałki.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Tofurnik bez pieczenia
Następny
Burger z ciecierzycy
Tofurnik bez pieczenia
Burger z ciecierzycy

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Sushi z kaszą jaglaną"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
wyszlifowany
Gość

Ciekawy pomysł. W sumie takie sushi może być nawet smaczniejsze, ponieważ generalnie wolę kaszę. Pozdrawiam

wpDiscuz