Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Składniki

Ilość porcji:
Kapusta : 1/2 główki
Marchewka : 2 sztuki
Cebula biała : 1 sztuka
Wegański majonez : 100g
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Opcjonalnie
Rodzynki : garść

Kaloryczność

100g
Porcja
105
Kalorie
2.4g
Białko
7.3g
Tłuszcz
10g
Węglowodany
3.3g
Błonnik

Nie masz pomysłu na surówkę do obiadu? Zwyższa Ci się młoda kapusta? Surówka coleslaw, to rozwiązanie Twoich problemów!

  • 5 min
  • Ilość porcji: 14

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Surówka Coleslaw

Obok surówek zawsze przechodziłem obojętnie. Nigdy nie był to dla mnie składnik dania, który by mnie podniecał i pociągał, ale do czasu. We własnej knajpie pasowało mieć w ofercie surówki i sałatki, więc chcąc niechcąc musiałem się przełamać i zacząć je jeść, próbować oraz testować. Okazało sie, że mogą one być naprawdę dobre, a surówka coleslaw skradła moje serce. Pewnie dlatego, że jest zalana sojonezem, który uwielbiam jak lody w lecie, ale… najwazniejsze, że przekonałem się dzięki niej do surówek!

Coleslaw jest świetnym dodatkiem m.in. do obiadu. Rewelacyjnie komponuje się z różnymi kotlecikami, kluseczkami czy gulaszem. U siebie najczęściej używam go jako dodatek do tortilli.

Wegańskich majonezów jest naprawdę dużo, a moim ulubionym jest sojonez. Jeśli nie chcesz jeść soi lub jest on dla ciebie zbyt tłusty, to polecam majonez z ziemniaka według mojego przepisu.


Wykonanie

1
Gotowe

Młodą kapustę drobno poszatkuj - możesz do tego użyć szatkownicy lub zrobić to nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a cebulę posiekaj. Do dużej miski wsadź wszystkie warzywa, sojonez, szczypte pieprzu, soli i opcjonalnie rodzynki. Wymieszaj i... gotowe!

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Poprzedni
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Następny
Sos czosnkowy
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Sos czosnkowy

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o