Spaghetti jednogarnkowe

Spaghetti jednogarnkowe

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti : 250g
Pomidory koktajlowe : 250g
Czosnek : 3 ząbki
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidory suszone : 10 sztuk
Bazylia : garść
Papryka ostra : szczypta
Sól : 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny : do smaku
Olej : 3 łyżki
Woda : 600ml 2 kubki

Większość produktów pochodzi ze sklepu

Kaloryczność

1
Porcja
650
Kalorie
19.5g
Białko
18.1g
Tłuszcz
101.5g
Węglowodany
8.5g
Błonnik

Nie masz czasu na gotowanie lub brak Ci zdolności? Spaghetti jednogarnkowe będzie dla Ciebie idealne! Szybkie, proste i pyszne. Gotowe w 10 minut.

  • 10 min
  • Ilość porcji: 2
  • Prosty

Składniki

Wstęp

Share

Spaghetti jednogarnkowe

Kolejny dzień, który rozpoczął się u mnie wczesną porą. Po pierwszych zajęciach pojawiło się okienko, które postanowiłem wykorzystać na zrobienie czegoś smacznego do jedzenia. Zerknąłem na patelnię, którą ostatnio dostałem. Jeszcze nowa, zapakowana, niemalże krzyczała, żeby jej użyć. Postanowiłem, że zrobię coś jednogarnkowego, bo na więcej nie miałem czasu ani ochoty. Padło na spaghetti jednogarnkowe, które rozdziewiczyło, dotąd ochranianą przez papier, patelnię. To był naprawdę dobry pierwszy raz.

Wiecie co jest dodatkowo wielkim atutem jednogarnkowego spaghetti? Fakt, że nie ma dużo zmywania. Gotować lubię, ale to zmywanie…

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy pomidorki koktajlowe mogę zamienić na inne?

Jasne. Możesz użyć pomidorów cherry lub innych słodkich. Jeśli używasz dużych pomidorów, to przekrój je na kilka części. Pamiętaj jednak, że zwykłe marketowe pomidory są zazwyczaj kwaśne i mało smakowe.

  • Jaki olej użyć? Musi być czosnkowy?

Absolutnie nie! Ja wybrałem olej ryżowy czosnkowy, ale Ty możesz użyć oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego. Gotowe spaghetti i tak będzie pyszne!


Wykonanie

1
Gotowe

Pokrój czosnek w plasterki, suszone pomidory w paski, a cebulę w piórka. Na patelnię daj makaron, umyte pomidorki oraz bazylię, cebulę, czosnek, suszone pomidory i łyżkę oleju (np. czosnkowego). Posyp solą i ostrą papryczką.

2
Gotowe

Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie al dente, potrawa jest gotowa do serwowania. Jeśli zostałoby troszkę wody, to podsmaż makaron przez chwilę. Podawaj ze świeżymi ziołami, olejem smakowym lub oliwą i czarnym pieprzem świeżo zmielonym.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Brukselka w sosie BBQ
Poprzedni
Brukselka w sosie BBQ
Pudding chia
Następny
Pudding chia
Brukselka w sosie BBQ
Brukselka w sosie BBQ
Pudding chia
Pudding chia

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Spaghetti jednogarnkowe"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Iwona
Gość

Brzmi wybornie, a wygląda jeszcze bardziej mega! Mast tu du jak ta lala! 😀

MyVeganKitchen
Gość

Idealne danie podczas kamperowania, gdy zależy mi na szybkim, jednogarnkowym gotowaniu (oszczędzanie wody i gazu w butli) 🙂

wpDiscuz