Sos z batata

Sos z batata

Składniki

Ilość porcji:
Batat : 1 duży
Płatki drożdżowe : 4 łyżki
Oliwa z oliwek : 4 łyżki
Sok z cytryny : 4 łyżki
Czosnek : 1 ząbek
Papryka wędzona : spora szczypta
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

100g
Porcja
184
Kalorie
2g
Białko
13g
Tłuszcz
15g
Węglowodany

Sos z batata jest świetnym dipem do warzyw i nachosów. Sprawdzi się również jako sos do tortilli. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z ostrymi sosami.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 3

Składniki

Wstęp

Share

Niektórzy nazywają takie twory serem z ziemniaka, a w tym przypadku batata. Dla mnie to jest za mało serowe, aby tak nazywać i „ser z ziemniaka” nigdy serem nie będzie. Jest to po prostu pyszny sos, który można użyć do tortilli, czy tak jak ja w tym przypadku, do nachosów. Sprawdza się naprawdę świetnie, jest szybki w przygotowaniu i bardzo prosty.

No dobrze, ale załóżmy teraz, że nie masz batata, ale ten cholerny sos i tak chcesz…. co zrobić? Weź po prostu 2 średnie ziemniaki i jedną marchewkę. Dalej postępuj identycznie jak w przepisie. Naprawdę nic prostszego.

Do czego nadaje się sos z batata?

Sos z batata polecam zwłaszcza w połączeniu z ostrymi nachosami, do tortilli w towarzystwie również jakiegoś ostrego sosu, który przełamie słodycz i delikatność sosu z batata.


Wykonanie

1
Gotowe

Batata obierz, pokrój w plastry i gotuj do miękkości.

2
Gotowe

Przestudź go troszkę, umieść w kielichu blendera lub misce i dodaj pozostałe składniki.

3
Gotowe

Zblenduj wszystko na gładką masę.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Pasta z ogórkami kiszonymi
Następny
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny
Pasta z ogórkami kiszonymi
Koktajl wysokobiałkowy – naturalny

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o