Sojonez – wegański majonez

Sojonez – wegański majonez

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe : 200ml
Olej : 300ml W razie potrzeby więcej
Sok z cytryny : 2 łyżki
Musztarda : 2 łyżeczki U mnie delikatesowa
Czarna sól : 1 łyżeczka Ewentualnie jeszcze 1/2 łyżeczki do smaku
Płatki drożdżowe : 1 łyżka
Pieprz czarny : 1 łyżeczka Lub 1/2 łyżeczki dla delikatniejszego smaku
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Kaloryczność

100g
Porcja
457
Kalorie
2g
Białko
50g
Tłuszcz
1g
Węglowodany
  • 10 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

  • Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Wstęp

Share

Sojonez – wegański majonez

Sojonez wykonany jest głównie na mleku sojowym (najlepiej niesłodzonym, a jeszcze lepiej domowej roboty) z dużą ilością oleju. Powiesz mi, że jest niezdrowy i tłusty, a ja odpowiem Ci: co z tego? Jeśli nie jest to podstawa naszej codziennej diety to naprawdę nie ma co się przejmować. Ważne, aby smakowało!

Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu 😉 W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie  wegańskich kiełbasek.

Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu.

Gdzie znajdziesz płatki drożdżowe? -> Kliknij!

Sprawdź również przepis na pastę bezjajeczną!


Wykonanie

1
Gotowe

Jeśli używasz czosnku posiekaj go i dodaj z pozostałymi składnikami (poza olejem) do kielicha blendera (możesz również spróbować zrobić go ręcznym blenderem w wysokim pojemniku - zrób wtedy z 1/2 porcji)

2
Gotowe

Miksuj wszystko przez 30 sekund na wysokich obrotach i zacznij powoli dolewać olej.

3
Gotowe

Skończ dolewanie gdy konsystencja będzie dla Ciebie satysfakcjonująca. Pamiętaj tylko, aby nie przerywać procesu wlewania oleju na dłużej niż kilka sekund, ponieważ majonez może nie wyjść.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Wegańska bita śmietana
Następny
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Wegańska bita śmietana
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

7
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
2 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
agnieszkaAnnaOliwiaKonrad BudzykAnna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna
Gość
Anna

czy platki drozdzowe sa konieczne? w proszku sie nie sprawdza?

Oliwia
Gość
Oliwia

Tylko nie w proszku!! płatki są nieaktywne, a w proszku są zwykłe drożdże!
Dziękuję autorze za przepis! 🙂

agnieszka
Gość
agnieszka

kurcze a co jest w zwykłych drożdżach nie tak bo nie wiem :/

Anna
Gość
Anna

Jak długo można go przechowywać?