Ślimaczki z burakiem

Ślimaczki z burakiem

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka orkiszowa : 200g
Świeże drożdże : 20g
Woda : 80ml
Olej : 20ml
Rozmaryn : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Nadzienie
Pieczony burak : 1 duży
Ciecierzyca : 1/2 puszki 1/2 szklanki
Kumin : 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny : 1/2 łyżeczki
Czosnek : 2 ząbki
Przed pieczeniem
Olej : do posmarowania

Kaloryczność

1
Porcja
147
Kalorie
4.2g
Białko
4g
Tłuszcz
23.7g
Węgl.
1.8g
Błonnik

Ślimaczki zazwyczaj kojarzą się nam ze słodką drożdżówką. Ja jednak postanowiłem nie być stereotypowy i pokazać Wam ślimaczki z burakiem, które pokochacie.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Przed pieczeniem

Wstęp

Share

Ślimaczki z burakiem

O ile ślimaczki z truskawkami, które ostatnio robiłem, to propozycja typowo deserowa, to dzisiejsze są na wytrawnie. Ślimaczki z burakiem to świetna opcja na śniadanie – taka gotowa bułeczka. Wystarczy, że wieczorem je zrobicie, a rano nie będziecie się już przejmowali „co u diaska zrobić na śniadanie…? Zęby nie umyte, a mam 5 minut do wyjścia!”

Do środka oczywiście można napchać więcej rozmaitości. Za mną strasznie chodził pieczony burak, więc go sobie upiekłem… Jeśli nie wiecie jak go upiec, to wejdźcie na mój wpis jak upiec buraka lub użyjcie gotowanego. Burak bardzo dobrze komponuje się z orzechami włoskimi i pestkami dyni. Jeśli je macie, to koniecznie je dodajcie.


Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, pokrój upieczonego lub ugotowanego buraka na nieduże kawałki, a ciecierzycę odcedź i opłucz. Wyrośnięte ciasto ugniataj przez chwilę podsypując mąką, rozwałkuj (ale niezbyt cienko). Ułóż na nim wszystkie składniki.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto możliwie ciasno zwiń i podziel na 8 równych części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki, posmaruj je delikatnie olejem i włóż je do piekarnika na 20-30 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Koktajl z buraka i truskawek
Kaszanka wegańska
Następny
Kaszanka wegańska
Koktajl z buraka i truskawek
Kaszanka wegańska
Kaszanka wegańska

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Ślimaczki z burakiem"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Joanna
Gość

Zaraz lecę bo buraki 🙂 muszę to zrobić !!!!!

Agnieszka
Gość

czy mozna uzyc mąki żytniej jasnej?

Marcin
Gość

Przepis rewelacyjny ślimaczki wyszły mega pyszne. Ja tylko z braku cieciorki dałem oliwki i posypalem wierzch ziołami. Palce lizać, to tak nie ładnie wiem 😆 P.S. dziękuję za przepis i bloga.