Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa : 75g
Ogórek zielony : 2 gruntowe
Pomidor : 1 duży
Czarne oliwki : 20 sztuk
Pietruszka (zielona) : 1/2 pęczka
Mięta : 10 listków
Olej : 1 łyżka
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Opcjonalnie
Sos sriracha : 1 łyżka

Kaloryczność

1
Porcja
262
Kalorie
6.7g
Białko
11.5g
Tłuszcz
34.9g
Węgl.
2g
Błonnik

Masz ochotę na lekki, zdrowy i smaczny posiłek? Koniecznie sprawdź dzisiejszą propozycję. Sałatka z komosą ryżową idealnie się sprawdzi!

  • 20 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Sałatka z komosą ryżową

Korzystając z wysypu na targowiskach ogórków gruntowych i pomidorów, postanowiłem przygotować sałatkę. Na blogu jest już kilka, które cieszą się niesłabnącą popularnością jak sałatka z bobem, chakalaka czy sałatka z pieczonym burakiem, więc liczę, że również sałatka z komosą ryżową przypadnie Wam do gustu.

W związku z tym, że w letnie dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie potrawy, postawiłem na sałatkę. Początkowo korciło mnie, żeby dodać do niej chociaż trochę roślinnego majonezu, ale na szczęście tego nie zrobiłem. Powstała bardzo lekka i świeża sałatka. Idealna na ciepłe dni, jako szybki posiłek. Jeśli nie macie komosy, to ewentualnie możecie użyć ryżu lub kaszy jaglanej ugotowanej na sypko. Sałatka wyjdzie równie pyszna!


Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj komosę ryżową zgodnie z informacją na opakowaniu i przestudź.

2
Gotowe

Ogórki i pomidora pokrój w kostkę, oliwki na pół a zioła posiekaj. Do miski wrzuć komosę, warzywa, zioła, przyprawy i olej. Dobrze wymieszaj. Dodaj ewentualnie sos sriracha lub szczyptę ostrej papryki. Najlepiej smakuje po godzinie spędzonej w lodówce - jest zimna i "przegryziona".

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Majonez z fasoli
Poprzedni
Majonez z fasoli
Następny
Ciasto z ananasem
Majonez z fasoli
Majonez z fasoli
Ciasto z ananasem

2
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Konrad BudzykWanda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Wanda
Gość
Wanda

Panie Konradzie! A zaleca się nie łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami,tylko z kiszonymi lub skropionymi sokiem z cytryny.Surowe podobno niszczą wit.C w pomidorach.