Prosty przepis na naleśniki bez jajek

Prosty przepis na naleśniki bez jajek

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa : 200g
Mleko roślinne : 400ml
Olej : 2 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Opcjonalnie
Wanilia : 1 laska
Cynamon : 1 płaska łyżeczka
Olej kokosowy : do smażenia

Kaloryczność

1
Porcja
139
Kalorie
5g
Białko
4g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Szukasz prostego przepisu na naleśniki bez jajek? Dobrze trafiłeś! Wegańskie naleśniki to moja specjalność. Z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie

  • 20 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Naleśników chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Robił je, a już na pewno jadł każdy, kto stąpa po ziemi. Jest to jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań, które można zaserwować zarówno na słodkie śniadanie, jak i wytrawny obiad. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie – jak w ogóle można zrobić naleśniki bez jajek, czy to wykonalne?! – Ano jasne, że się da i jest to jeszcze prostsze od naleśników z ich dodatkiem. Dzisiejszy przepis to nic innego jak najprostsza i najbardziej podstawowa wersja naleśników.

Na co zwracać uwagę i co jest najważniejsze przy robieniu naleśników?

Dla mnie istotnym dodatkiem do naleśników jest olej. Bez niego również wyjdą, ale są wtedy bardziej gumowe. Kolejną, bardzo ważną sprawą, jest odpowiednia patelnia. Zastanawiasz się pewnie teraz ile złotych monet, dukatów lub srebrników powinno się przeznaczyć na patelnię, żeby upragnione naleśniki wyszły idealnie? Odpowiedź jest prosta… jak najmniej. Z doświadczenia już wiem, że najtańsze patelnie sprawdzają się najlepiej. Kiedyś zajawiony na patelnię „kamienną” oraz ceramiczną przeszukiwałem półki sklepowe, żeby tylko dorwać obie. Jak się w praktyce okazało, to że były 3x droższe od teflonowej nie oznacza, że są od niej 3x lepsze… wręcz przeciwnie.

Pamiętaj, że zamiast mleka roślinnego, możesz użyć nawet wody. Jeśli jednak zdecydujesz się na mleko roślinne, to polecam sojowe naturalne, migdałowe lub owsiane.

 


Lubisz naleśniki bez jajek? Więcej ciekawych przepisów znajdziesz klikając -> wegańskie naleśniki


Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Umieść wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub trzepaczki dokładnie je połącz. Uważaj, żeby nie zostały grudki.

2
Gotowe
15 min

Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor,

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Mleko kokosowe
Następny
Syrop daktylowy
Mleko kokosowe
Syrop daktylowy

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o