Pierogi z bobem

0 0
Pierogi z bobem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe:: na 25 pierogów
Farsz
Bób:: 250g
Pestki dyni:: 40g
Czosnek:: 2 ząbki
Olej:: 2 łyżki
Sok z cytryny:: 3 łyżki
Mięta:: 5 listków
Papryka ostra:: szczypta
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
23
Kalorie
1.1g
Białko
1.6g
Tłuszcz
1.8g
Węgl.
0.7g
Błonnik

Chcesz zdrowych i niskokalorycznych pierogów? To naprawdę możliwe! Pierogi z bobem to wspaniały kolor, mało kalorii i masa zdrowia.

  • 10 min
  • Serves 25
  • Easy

Ingredients

  • Farsz

  • Opcjonalnie

Share

Pierogi z bobem

Świeży bób jest dostępny bardzo krótko, dlatego gdy tylko się pojawi trzeba go maksymalnie wykorzystać. Pierogi z bobem to moim zdaniem świetny sposób na włączenie bobu do jadłospisu. Pewnie kołacze Ci się po głowie czy z mrożonego lub suszonego bobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy.

U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym, ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi

Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.

Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ, bo naprawdę warto ich użyć do farszu.

Zobacz inne przepisy z bobem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto pierogowe:: na 25 pierogów
Farsz
Bób:: 250g
Pestki dyni:: 40g
Czosnek:: 2 ząbki
Olej:: 2 łyżki
Sok z cytryny:: 3 łyżki
Mięta:: 5 listków
Papryka ostra:: szczypta
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Przełóż uprażone pestki do malaksera i zmiksuj.

2
Gotowe

Do malaksera dodaj ugotowany i obrany bób (sprawdź jak się gotuje bób) oraz pozostałe składniki i zmiksuj na niezbyt gładką masę.

3
Gotowe

Przełóż farsz na swoje ulubione ciasto pierogowe, zalep je i ugotuj.

Pierogi z zieloną soczewicą
previous
Pierogi z zieloną soczewicą
Sałatka z bobem
next
Sałatka z bobem
Pierogi z zieloną soczewicą
previous
Pierogi z zieloną soczewicą
Sałatka z bobem
next
Sałatka z bobem
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia 66

Właśnie rozmyslałam co na obiad , a tu blendman podsówa świetny pomysł Dziękuję 🙂

Jola

Bobu nie obierać do farszu?

Konrad Budzyk

Trzeba obrać (niestety) 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x