Pasztet z bobu

Pasztet z bobu

Składniki

Ilość porcji:
Bób : 350g
Marchewka : 1/2 sztuki
Pietruszka (korzeń) : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1 średnia
Olej : 4 łyżki
Koperek : 2 garści
Czosnek : 2 ząbki
Pomidory suszone : 5 sztuk
Sos sojowy jasny : 2 łyżki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Opcjonalnie
Pestki dyni : 2-3 łyżki

Kaloryczność

100g
Porcja
144
Kalorie
6.2g
Białko
8.2g
Tłuszcz
16.3g
Węgl.
5.5g
Błonnik

Chcesz zrobić najlepszy pasztet bezglutenowy? Koniecznie weź się za pasztet z bobu. Smakuje rewelacyjnie i jest prosty do zrobienia.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Pasztet z bobu

No i przed Wami kolejny hicior z mojej kuchni, czyli pasztet z bobu. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałem się, że pomimo braku kaszy lub płatków konsystencja będzie taka fajna. Wcześniej wszystkie pasztety jakie robiłem, za wyjątkiem pasztetu sojowego, były z dodatkiem zbóż, a tutaj z lenistwa ich nie dodałem i naprawdę się opłaciło. Zresztą konsystencja to jedno, bo nawet paćkowaty czy sypki rozsmarowałoby się po świeżej bułeczce i zjadło ze smakiem, ale właśnie ten smak… Połączenie bobu, koperku i suszonych pomidorów to majstersztyk. Zresztą, co ja tu będę się rozwodził na temat zajebistości pasztetu… Po prostu wejdź do kuchni i zrób sobie foremkę albo dwie i przekonaj się na własnym podniebieniu.

Zobacz inne przepisy z bobem


Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj (sprawdź jak ugotować bób) i ostudź. Jeśli skórka jest bardzo twarda, to go obierz - ja do pasztetu bobu nie obierałem.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka a marchewkę i pietruszkę w nieduże plasterki. Rozgrzej olej na patelni i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Koperek posiekaj. Dodaj do malaksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na niezbyt gładką masę.

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj odrobiną oleju. Przełóż masę do foremki i porządnie ugnieć. Ewentualnie obsyp pestkami dyni lub innymi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wsadź foremkę i piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw go do przestygnięcia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Cebularze
Poprzedni
Cebularze
Gofry białkowe
Następny
Gofry białkowe
Cebularze
Cebularze
Gofry białkowe
Gofry białkowe

1
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marta
Gość
Marta

Własny bób= Twój pasztet;)