Pasta ze słonecznika

Pasta ze słonecznika

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik : 100g
Papryka czerwona : 1 duża
Czosnek : 1 główka
Pomidory suszone : 5 sztuk
Bazylia : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Papryka ostra : szczypta
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta
Sok z cytryny : 2 łyżki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe : 2 łyżki

Kaloryczność

25g
Porcja
41
Kalorie
1.6g
Białko
2.8g
Tłuszcz
2.9g
Węgl.
0.9g
Błonnik

Lubisz połączenie kremowej konsystencji oraz lekko słodkiego i ostrego smaku? Jeśli tak, to pasta ze słonecznika Cię powali na kolana.

  • 40 min
  • Ilość porcji: 20

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Pasta ze słonecznika

Przeglądając regał z moimi jedzeniowymi zapasami, spostrzegłem wielką paczkę wypełnioną słonecznikiem. Przypomniałem sobie, że od dnia jej zakupu upłynęło sporo czasu, tak więc pasuje dobrać się do niej… Rozszarpałem opakowanie jednym pociągnięciem, dorwałem się do środka i zalałem… Dopiero po tym czynie, zacząłem myśleć co dalej z tym fantem zrobić… Pierwszy pomysł, jaki mi przyszedł do głowy, to pasta ze słonecznika. Dawno nic kanapkowego nie ukręciłem, więc założę się, że jest to gratka zarówno dla mnie, jak i dla Was.

Teraz skrobię się po głowie, rozmyślając nad jakimś innym zastosowaniem dla słonecznika. Myślę nad krakersami, pasztecikami i klopsikami… Obserwujcie bloga uważnie, żeby nie przegapić tych potencjalnych hiciorów.

Inne przepisy na pasty, znajdziecie w mojej książce -> „Hummusy i pasty”


Wykonanie

1
Gotowe

Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie przepłucz pod bieżącą wodą. Paprykę oraz czosnek upiecz (sprawdź jak upiec paprykę i jak upiec czosnek).

2
Gotowe

W wysokim naczynku umieść wszystkie składniki (oczywiście czosnek bez łupinek a paprykę bez skóry). Zmiksuj na gładko. Do dekoracji możesz użyć np. świeżego tymianku.

3
Gotowe

Do pałaszowania pasty, przygotuj sobie pieczywo (polecam chleb z mąki gryczanej, chlebek pita oraz chlebki naan) lub tak jak ja, wafelki ryżowe. Nie ważne z czym podasz, pasta i tak będzie smakowała rewelacyjnie!

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Jak upiec czosnek
Poprzedni
Jak upiec czosnek
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Następny
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Jak upiec czosnek
Jak upiec czosnek
Focaccia z pomidorami i oliwkami
Focaccia z pomidorami i oliwkami

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Pasta ze słonecznika"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ola
Gość

Dlaczego trzeba zalewać słonecznik gorącą wodą?

Ula
Gość

Zalałam słonecznik i woda po jakimś czasie zrobiła się zielona, czy tak miało być?

wpDiscuz