Pasta bezrybna

Pasta bezrybna

Składniki

Ilość porcji:
Wegański twaróg : 200g przepis na blogu
Nori : 1 arkusz
Olej lniany : 3 łyżki
Mleko sojowe : 10 łyżek
Koncentrat pomidorowy : 3 łyżeczki
Pomidory suszone : 3 sztuki
Koperek : 20g 1/2 pęczka
Papryka wędzona : szczypta
Czarna sól : szczypta spora
Płatki drożdżowe : sczypta spora
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku
Sok z cytryny : 1 łyżeczka do smaku

Kaloryczność

100g
Porcja
250
Kalorie
8g
Białko
20g
Tłuszcz
7g
Węglowodany
  • 5 minut
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Na weganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki, które nam towarzyszą we wcześniej wymienionych produktach. Olej lniany oraz glony (nori) świetnie się w tej roli sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg, który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu.

Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez (sojonez) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia jest „fit”, ale przy tym bardzo smaczna, bo jednak jest to priorytet w mojej kuchni.

Mam nadzieję, że Tobie taka wersja też przypadnie do gustu. Jeśli wpadnie Ci do głowy rezygnacja z oleju lnianego, ponieważ musisz specjalnie do tego przepisu go kupować, to nie ma problemu! Najważniejsze jest nori. Olej lniany możesz nawet zastąpić rzepakowym. Pasta nie powinna na tym zbytnio ucierpieć.


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce, jeśli używasz blendera ręcznego i zmiksuj na gładką i jednolitą masę.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Następny
Wegański twaróg
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Wegański twaróg

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o