Pasta bezrybna

3 0
Pasta bezrybna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu wędzone: 200g
Nori: 1 arkusz
Olej lniany: 3 łyżki
Mleko roślinne: 10 łyżek
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
Pomidory suszone: 3 sztuki
Koperek: 1/3 pęczka
Papryka wędzona: 1/3 łyżeczki
Sól: szczypta
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Sok z cytryny: do smaku 1-2 łyżki
  • 5 minut
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Pasta bezrybna – najlepszy przepis

Na weganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki, które nam towarzyszą we wcześniej wymienionych produktach. Olej lniany oraz glony (nori) świetnie się w tej roli sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg, który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu.

Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez (sojonez) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia jest „fit”, ale przy tym bardzo smaczna, bo jednak jest to priorytet w mojej kuchni.

Mam nadzieję, że Tobie taka wersja też przypadnie do gustu. Jeśli wpadnie Ci do głowy rezygnacja z oleju lnianego, ponieważ musisz specjalnie do tego przepisu go kupować, to nie ma problemu! Najważniejsze jest nori. Olej lniany możesz nawet zastąpić rzepakowym. Pasta nie powinna na tym zbytnio ucierpieć.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Tofu wędzone: 200g
Nori: 1 arkusz
Olej lniany: 3 łyżki
Mleko roślinne: 10 łyżek
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
Pomidory suszone: 3 sztuki
Koperek: 1/3 pęczka
Papryka wędzona: 1/3 łyżeczki
Sól: szczypta
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Sok z cytryny: do smaku 1-2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce, jeśli używasz blendera ręcznego i zmiksuj na gładką i jednolitą masę.

Konrad Budzyk

Przepis na masło orzechowe
previous
Masło orzechowe
ciasteczunio4
next
Ciasteczka kokosowe
Przepis na masło orzechowe
previous
Masło orzechowe
ciasteczunio4
next
Ciasteczka kokosowe
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x