Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood

Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood

Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe : 16 sztuk około 100g
Suszony majeranek : 2 łyżeczki
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Przyprawa do mięsa : 4 łyżeczki
Pieprz czarny : szczypta
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Płatki kukurydziane : 120g
Woda : 160g Lub mleko roślinne
Mąka z ciecierzycy : 120g
Płatki drożdżowe : 1 łyżka
Słodka papryka : 1 łyżeczka
Olej kokosowy : do smażenia

Kaloryczność

1 kotlet
Porcja
110
Kalorie
5g
Białko
4g
Tłuszcz
12g
Węglowodany
  • 20 min
  • Ilość porcji: 16

Składniki

Wstęp

Share

Pewnie zastanawiasz się czy to nie lekka przesada, jeśli Blendman dodaje przepis na nuggetsy. Myślisz – co to ma do cholery wspólnego z blenderem?! Ma i to sporo. Nie dość, że zrobienie panierki wymaga blendera to dodatkowo jest to coś, z czym będzie można zjeść wiele  sosów dostępnych już na blogu jak i tych, które będą dodane. Tym też wpisem/przepisem chcę Ci powiedzieć, że już niedługo pojawi się sporo przepisów na sosy, którymi będziesz raczył swoje podniebienie. 

Na zdjęciach chciałem Ci pokazać nowobogackie podanie wegańskiego fastfoodu. Od frontu jak i na kotlecikach widać sos tatarski, na który niebawem dodam przepis. W tle, jak na dietetyka przystało, pepsi „diet” – mam nadzieję, że to oznacza, że została stworzona specjalnie dla dietetyków.. 😉

Podtrzymując temat niezdrowej żywności (czytaj pepsi), wyobraź sobie, że u mnie na uczelni, która jest prozdrowotna i ekologiczna, w automatach z jedzeniem nie można znaleźć nic, co byłoby zdrowe… Same batoniki, „kole” czy rogaliki. Uczelnia, na której kształci się przyszłych dietetyków, kosmetologów i fizjoterapeutów (osoby, które mają dbać o nasze zdrowie i dobry wygląd), serwuje swoim studentom do wyboru tylko takie coś…słów brak. Czy tak trudno byłoby umieścić nawet jakieś owoce, zdrowe batoniki czy soki tłoczone?! Wróćmy może do jedzenia, bo trochę nie na temat się rozgadałem.

Czy można zastąpić mąkę z ciecierzycy?

Jeśli nie jesteś osobą cierpiącą na celiakię lub urojenia o szkodliwości glutenu wszystkim ludziom na Ziemi, to z powodzeniem możesz użyć zamiast mąki z ciecierzycy tą z pszenicy czy orkiszu – innych nie próbowałem, dlatego nie polecę.

Duże znaczenie ma wybór kotletów! Dla mnie z Sante są niejadalne. Po ugotowaniu mają dziwną i nieprzyjemną konsystencję. Najchętniej sięgam po te z Orico. Zachowują bardzo fajną strukturę po ugotowaniu.

Mam nadzieję, że kotlety sojowe w takiej formie Ci zasmakują. Na dwoje babka wróżyła – mi bardzo odpowiadają, ale dziewczyna nie może na nie patrzeć. Co kto lubi 😉

Wykonanie

1
Gotowe

Kotlety umieść na patelni, zalej wodą na równi z nimi.

2
Gotowe

Po 2-3 minutach dodaj 1 łyżkę oleju. Obróć je na drugą stronę.

3
Gotowe

Gotuj 2 minuty, dodaj majeranek, paprykę wędzoną, przyprawę do gyrosa, pieprz i sos sojowy, wymieszaj i gotuj do czasu aż wchłoną całą wodę. Kontroluj ich "twardość". Jeśli są już dobre, a wciąż masz wodę na patelni, odlej ją, a jeśli są za twarde dolej troszkę wody i gotuj do pożądanej konsystencji.

4
Gotowe

Zmiksuj płatki kukurydziane i przesyp do jednej miseczki, a w drugiej zmiksuj wodę/mleko z mąką oraz papryką słodką i płatkami drożdżowymi.

5
Gotowe

Kotlety po lekkim ostudzeniu obtocz w płynnej części panierki, a następnie w płatkach.

6
Gotowe

Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego i apetycznego koloru.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Mleko jaglane… czy kasza ma wymiona?
Naleśniki z ciecierzycy
Następny
Naleśniki z ciecierzycy
Mleko jaglane… czy kasza ma wymiona?
Naleśniki z ciecierzycy
Naleśniki z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
wpDiscuz