Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka ryżowa : 150g
Skrobia ziemniaczana : 2 łyżki ewentualnie kukurydziana
Mleczko kokosowe : 100ml
Woda : 100ml ewentualnie troszkę więcej
Sól : 1/2 łyżeczki
Cukier : 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy : do smażenia
Hummusy i pasty

Kaloryczność

1
Porcja
191
Kalorie
3g
Białko
5g
Tłuszcz
35g
Węgl.

Lubisz naleśniki, ale nie możesz jeść glutenu? Z pomocą przychodzą naleśniki z mąki ryżowej. Są to bardzo proste do zrobienia naleśniki z mąki ryżowej!

  • 15 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki ryżowe to kolejne naleśniki bezglutenowe na tym blogu, ale na pewno nie ostatnie! Jestem zauroczony tą wersją naleśników. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach 😉

To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki.

Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki i tak będą pyszne. Ewentualnie, jeśli nie masz ani jednej ani drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów.

Jak ja jem naleśniki z mąki ryżowej?

Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem.

Sprawdź gdzie znajdziesz najtańszą mąkę ryżową -> Kliknij

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki lub po prostu lej na oko ;)

3
Gotowe

Gdy już się zarumienią z jednej strony, obróć je na drugą stronę i smaż dalej.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Sałatka z kaszy jęczmiennej
Poprzedni
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem z ziemniaka
Następny
Makaron z serem z ziemniaka
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem z ziemniaka
Makaron z serem z ziemniaka

18
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
KamkaAnikaDelektujemyAnetaAsia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Oliwia
Gość
Oliwia

Coz to za nalesniki bez jajka???

Ewelina
Gość
Ewelina

Bardzo dziękuję za ten przepis! Karmię piersią a synek nie toleruje pszenicy, nabiału i jajek. Muszę więc kombinować. Szczerze mówiąc nie wierzyłam zbytnio, że ten naleśnikowy eksperyment się powiedzie..bo jak to naleśniki bez jajek? A jednak da się! Wyszły pyszne, chrupiące. Zjadłam z warzywnym nadzieniem z orientalną nutą. Mniam:-)

Anna
Gość
Anna

nalesniki pycha wyszly super ja lubie z mija domowa nutella czyli tahini zmiksowane z kakao i troche miodu

Agnieszka
Gość
Agnieszka

mój synek – mały alergik – dzis rano mnie prosił … „napisz do tego pana od naleśników, że są super”- no to szanowny Panie pisze 🙂 bardzo dziękujemy za ten przepis, bo naprawdę to jedyny przepis na naleśniki który mi wyszedł , Oli marzył o zjedzeniu naleśników (bez jajka i glutenu) … wczoraj przeczytałam wywiad z Panem na WP , weszłam na Pana bloga bardziej z nudów niż ciekawości ..a tu taka niespodzianka 🙂

Dorota
Gość
Dorota

Do spróbowania przekonało mnie porównanie rozlewania się ciasta do dżumy.
Nie żałuję.
Fajny przepis, dziękuję.

Elżbieta
Gość
Elżbieta

To mleczko kokosowe takie gęste ma być?

Magda
Gość
Magda

A wyjdą na mleku kokosowym domowym (rzadkim) ?

Asia
Gość
Asia

Ile nalesnikow wychodzi z przepisu?

Aneta
Gość
Aneta

Czy mąkę ryżową powinno się przesiewać?

Delektujemy
Gość

Takie naleśniki są bardzo zdrowe chociaż smak jest średni ; )