Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka ryżowa : 150g
Skrobia ziemniaczana : 2 łyżki ewentualnie kukurydziana
Mleczko kokosowe : 100ml
Woda : 100ml ewentualnie troszkę więcej
Sól : 1/2 łyżeczki
Cukier : 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy : do smażenia

Kaloryczność

1
Porcja
191
Kalorie
3g
Białko
5g
Tłuszcz
35g
Węgl.

Lubisz naleśniki, ale nie możesz jeść glutenu? Z pomocą przychodzą naleśniki z mąki ryżowej. Są to bardzo proste do zrobienia naleśniki z mąki ryżowej!

  • 15 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki ryżowe to kolejne naleśniki bezglutenowe na tym blogu, ale na pewno nie ostatnie! Jestem zauroczony tą wersją naleśników. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach 😉

To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki.

Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki i tak będą pyszne. Ewentualnie, jeśli nie masz ani jednej ani drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów.

Jak ja jem naleśniki z mąki ryżowej?

Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem.

Sprawdź gdzie znajdziesz najtańszą mąkę ryżową -> Kliknij

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki lub po prostu lej na oko ;)

3
Gotowe

Gdy już się zarumienią z jednej strony, obróć je na drugą stronę i smaż dalej.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Sałatka z kaszy jęczmiennej
Poprzedni
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem z ziemniaka
Następny
Makaron z serem z ziemniaka
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem z ziemniaka
Makaron z serem z ziemniaka

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Naleśniki z mąki ryżowej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Oliwia
Gość

Coz to za nalesniki bez jajka???

Ewelina
Gość

Bardzo dziękuję za ten przepis! Karmię piersią a synek nie toleruje pszenicy, nabiału i jajek. Muszę więc kombinować. Szczerze mówiąc nie wierzyłam zbytnio, że ten naleśnikowy eksperyment się powiedzie..bo jak to naleśniki bez jajek? A jednak da się! Wyszły pyszne, chrupiące. Zjadłam z warzywnym nadzieniem z orientalną nutą. Mniam:-)

Anna
Gość

nalesniki pycha wyszly super ja lubie z mija domowa nutella czyli tahini zmiksowane z kakao i troche miodu

Agnieszka
Gość

mój synek – mały alergik – dzis rano mnie prosił … „napisz do tego pana od naleśników, że są super”- no to szanowny Panie pisze 🙂 bardzo dziękujemy za ten przepis, bo naprawdę to jedyny przepis na naleśniki który mi wyszedł , Oli marzył o zjedzeniu naleśników (bez jajka i glutenu) … wczoraj przeczytałam wywiad z Panem na WP , weszłam na Pana bloga bardziej z nudów niż ciekawości ..a tu taka niespodzianka 🙂

wpDiscuz