• Home
  • Pieczywo
  • Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki : 500g ugotowane
Mąka orkiszowa : 100g ewentualnie pszennej, bezglutenowej, np. gryczanej
Sól : 1 łyżeczka

Kaloryczność

1
Porcja
91
Kalorie
2g
Białko
0g
Tłuszcz
21g
Węglowodany

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to po góralsku moskole. Przepis na moskole jest bardzo prosty i nie wymaga wyszukanych składników.

  • 15 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

Wstęp

Share

Ile to już razy występowała taka sytuacja, że nagotowało się ziemniaków z myślą, że zostaną zjedzone, a tu nagle niespodzianka… większości z nas takie coś się przytrafia pewnie, przynajmniej, kilka razy do roku. Pojawia się wtedy pytanie: co z nimi zrobić. Ja osobiście nie przepadam za odgrzewanymi ziemniakami i dlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli.

Czym są moskole?

Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka i smażone na blasze lub suchej patelni – piekarnik lepiej, żeby został w trybie uśpienia 😉 Nie bez znaczenia, w przypadku moskoli, jest to co im towarzyszy…

Z czym podawać?

Najlepiej z masłem czosnkowym. Przepis na wegańskie masło jest już na blogu. Wystarczy do niego wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście można również podawać moskole jako dodatek do zupy zamiast pieczywa czy jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej.


Wykonanie

1
Gotowe

Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce.

2
Gotowe

Ziemniaki, mąkę i sól umieść w malakserze i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie, ale nie lepiące się do rąk! W razie potrzeby dosyp mąki. Ilość mąki zależy po prostu od tego, jak "mokre" są nasze ziemniaki.

3
Gotowe

Podziel ciasto na 6-8 części i formuj placki i oprósz je mąką.

4
Gotowe

Rozgrzej patelnię i kładź placki. Smaż z każdej strony do momentu mocnego przysmażenia. Uważaj jednak, żeby nie przypalić!

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Ciasteczka kokosowe
Następny
Naleśniki z kaszy jaglanej
Ciasteczka kokosowe
Naleśniki z kaszy jaglanej

14
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
9 Comment threads
5 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
mwklklkEdytaKaśKonrad BudzykAnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Emilia
Gość

takie proste…zamiast grzanek do zupy krem wypróbuje moskole 😀

Emilia
Gość

Świetny pomysł. U mnie spróbują być dodatkiem do zupy krem- zamiast grzanek 😉

Agata
Gość
Agata

Smażymy na oleju czy na suchej patelni ?

matylda
Gość

jak zetrzeć na tarce ugotowane ziemniaki?

Grażyna
Gość
Grażyna

Ten przepis przywołał wspomnienia sprzed lat, Zaprzyjaźniona góralka smażyła placki ziemniaczane bezpośrednio na blasze pieca. Ależ nam to smakowało…

Ania
Gość
Ania

pyszne, wspaniałe, kojarzą mi się z moją ukochaną Babcią, która również pochodziła z gór 🙂

Kaś
Gość

To musi być.odjazd!

Edyta
Gość
Edyta

A myślisz ze zamiast orkiszowej mogę dodać owsianej bezgutenowej ?

mwklklk
Gość
mwklklk

jako małolat podkradałem babci placki na makaron do rosołu pieczone na piecu- zajadałem . babcia rocznik 1927 ma się dobrze ale piec parę lat temu zamieniliśmy jej na ogrzewanie prądem.