Masło orzechowe

Masło orzechowe

Składniki

Ilość porcji:
Orzeszki ziemne : 500g
Sól : 1/2 łyżeczki opconalnie

Kaloryczność

100g
Porcja
610
Kalorie
26.6g
Białko
48g
Tłuszcze
14.4g
Węglowodany
  • 5 minut
  • Ilość porcji: 5

Składniki

Wstęp

Share

Niesłychanie tanie i pyszne smarowidło… masło orzechowe. Największym kosztem mogą okazać się nasze bezpowrotnie utracone nerwy, jeśli posiadamy bardzo słaby blender. Miksowanie może okazać się katorgą, drogą przez mękę, a na sam koniec syzyfową pracą. Dlatego też, jeśli chcemy zrobić naprawdę fajne i kremowe masło orzechowe, powinniśmy najpierw zaopatrzyć się  w przyzwoity blender, malakser lub robot do zadań specjalnych jak thermomix. Wielu ludzi decyduje się na kupne masła orzechowe, ale one zawierają najczęściej dodatek oleju palmowego w ilości od 6% do nawet 50%, więc nie są najlepszym wyborem, jeśli dbamy o zdrowie. Poza tym różnica w smaku między sklepowym a domowym masłem orzechowym jest ogromna. Ja osobiście robię masło w blenderze kielichowym marki Bosch i zajmuje mi to nie więcej niż 3-4 minuty. Co prawda muszę cały czas pilnować, odgarniać z boków kielicha, ale te kilka minut to nic strasznego, zwłaszcza że po tym czeka na nas tak wspaniała nagroda. Mi masło wychodzi nawet z samych orzechów, ale wolę dodać trochę oleju, aby było bardziej smarowne i mniej zaklejało buzie.

Co z nim w ogóle można zrobić?

Oczywiście najpopularniejszym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej, a można wyczarować z jego pomocą pyszny sos orzechowy, nadziewane czekoladki czy pyszny czekolado-orzechowy koktajl.

Zachęcam więc Was do zrobienia domowego masła orzechowego, które na pewno będzie bazą dla niejednego przepisu na tym blogu!

Sprawdź również przepis na zupę orzechową!


Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji - u mnie, tak jak wspomniałem, zajmuje to około 3-4 minuty. Używam funkcji puls a w międzyczasie przegarniam pozostałe na bokach kielicha resztki orzeszków do dalszego zmiksowania.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Serek waniliowy z kaszy jaglanej
Następny
Koktajl z kaszy gryczanej
Serek waniliowy z kaszy jaglanej
Koktajl z kaszy gryczanej

5
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AniaOlaKonrad BudzykBeata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Beata
Gość
Beata

A ja zawsze prażę najpierw orzechy na patelni. Polecam tosty z masłem orzechowym i bananami .❤

Ola
Gość

Polecam spróbować też masła z pistacji, łuskanie ich zajmuje trochę czasu, ale warto!

Ania
Gość

Jeśli już dodajesz olej to jakiego najczęściej używasz? Testowałeś z różnymi? Ja zwykle robię bez oleju, ale jak są takie „suche” orzechy to by się czasem przydało troszkę dolać dla lepszej konsystencji