Kruche ciasteczka owsiane

Kruche ciasteczka owsiane

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane : 400g
Cukier trzcinowy : 200g
Mąka orkiszowa : 200g
Olej kokosowy : 165g
Sól : 1/2 łyżeczki
Wanilia : 1 laska
opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna

Kaloryczność

1
Porcja
282
Kalorie
4.6g
Białko
12.4g
Tłuszcz
38.6g
Węglowodany

Ciasteczka owsiane zrobione według tego przepisu są kruche i przyjemnie słodkie. Dodatkowo atutem przemawiającym za ciastkami jest prostota wykonania.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 16

Składniki

  • opcjonalnie orzeszki, rodzynki, ziarna

Wstęp

Share

Kilka dni temu przygotowałem dla Was (i dla siebie oczywiście też) ciastka owsiane z rodzynkami. Pytaliście mnie jednak o jakieś kruche ciasteczka owsiane, tak więc postanowiłem je przygotować i pokazać. Przepis na nie jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny. Idealne ciasteczka do popołudniowej kawki lub herbatki. Przyjemne i delikatne w smaku.

Co jeszcze można dodać?

Jeśli w ciasteczkach lubisz dodatek rodzynek, sezamu, dyni czy orzeszków, to jak najbardziej będzie to dobry pomysł, aby je dodać. Ja prezentuję podstawową wersję, a to czym je wzbogacicie, zależy już tylko od Waszych upodobań. Za mną osobiście chodzi dodatek wiórków kokosowych… Pewnie następnym razem skuszę się na nie 😉


Wykonanie

1
Gotowe

Jeśli używasz płatków owsianych górskich, to umieść je w malakserze i zmiksuj, żeby były drobniejsze. Natomiast jeśli używasz błyskawicznych, to ten punkt możesz pominąć.

2
Gotowe

Dodaj wszystkie składniki do malaksera i miksuj do czasu aż składniki się połączą. Jesteś w stanie też wykonać ten punkt za pomocą ręki lub łyżki w dużej misce, ale malakserem jest wygodniej ;)

3
Gotowe

Uformuj ciasteczka. Z całości powinno wyjść około 16 małych/średnich ciasteczek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4
Gotowe

Piecz około 16 minut w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu nie będą jeszcze twarde, więc się nie przestrasz! Powinny dobrze wystygnąć.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Burger z ciecierzycy
Następny
Burgery z czerwonej fasoli
Burger z ciecierzycy
Burgery z czerwonej fasoli

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Kruche ciasteczka owsiane"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
hala
Gość

Nie moge zrozumiec w niektorych przepisach cukru trzcinowego, cala Ameryka ma tylko cukier trzcinowy,ktory jest taka sama trucizna jak nasz buraczany, jest tylko odrobine mniej slodki.

Karolina
Gość

Na pewno wypróbuję, bo prosty przepis! Naprawdę jedna sztuka to aż prawie 300 kcal ?!

Martyna
Gość

To najlepsze ciasteczka jakie jadłam! Ja zamiast cukru dałam prawdziwy miód i są przepyszne! Polecam 😉

Paulina
Gość

A mi nie wyszły 🙁

Agnesssja
Gość

Na pewno wypróbuję!

Magdalena
Gość

Czy olej powinien być płynny czy to bez różnicy,moje trudno było lepić ,zamiast cukru można dodać syrop klonowy w jakich proporcjach,smak ciastek fajny