Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior : 1 główka
Kasza jaglana : 300g
Cebula biała : 2 duże
Czosnek : 4 ząbki
Koperek : 1 pęczek
Bułka tarta : 150g
Mąka orkiszowa : 250g
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Słonecznik : 100g
Gałka muszkatołowa : 1-2 łyżeczki
Czosnek granulowany : 2 łyżeczki
Sól : 1 łyżka
Pieprz czarny : 1 łyżeczka
Olej : 10 łyżek

Kaloryczność

1
Porcja
67
Kalorie
4,5g
Białko
5,4g
Tłuszcz
18,5g
Węgl.
1,9g
Błonnik

Chcesz zrobić najlepsze kotleciki z kalafiora, jakie tylko da się zrobić...? No to dobrze trafiłeś! Te kotleciki do gwarancja udanego obiadu!

  • 60 min
  • Ilość porcji: 30

Składniki

Wstęp

Share

Kotleciki z kalafiora

Typowy polski obiad, to ziemniaki, kapucha lub mizeria i… kotlet. Co prawda kotleciki z kalafiora nie zastąpią prawdziwego schabowego, jeśli ktoś jest smakoszem, ale mogą być fajną i zdrową alternatywą. Kotleciki bardzo fajnie sprawdzają się nie tylko jako część głównego dania, ale również w burgerach! Wspaniale komponują się z różnymi sosami i dodatkami.

U mnie na talerzu zawitały w towarzystwie ryżu i sałatki z cukinii, ale tak jak już wspomniałem… dobór dodatków jest dowolny. U mnie z podanych składników wyszło 30 kotlecików. Nadają się one do mrożenia, więc spokojnie możesz zrobić ich więcej i zamrozić.

Jeśli jesteś fanem kalafiora lub masz jego nadmiar w lodówce, to obowiązkowymi pozycjami do wypróbowania są zupa krem z kalafiora oraz kalafior pieczony. Proste przepisy, które zawsze się sprawdzają.


Wykonanie

1
Gotowe

Gotuj kalafiora przez około 6 minut lub do miękkości i kaszę jaglaną zgodnie z informacją na opakowaniu. Słonecznik upraż na suchej patelni.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i usmaż na oleju. W dużej misce umieść kalafiora i rozgnieć "tłuczkiem do ziemniaków", dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku.

3
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Formuj kotleciki (ja użyłem gałkownicy do lodów) i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Piecz około 30 minut. Najlepiej smakują następnego dnia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Gazpacho – hiszpański chłodnik
Gazpacho – hiszpański chłodnik

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki