Kopytka z bobu

Kopytka z bobu

Składniki

Ilość porcji:
Bób : 300g
Mąka orkiszowa : 100g
Koperek : 1 garść
Sól : 1 łyżeczka

Kaloryczność

100g
Porcja
142
Kalorie
8.3g
Białko
0.7g
Tłuszcz
29.6g
Węgl.
5.7g
Błonnik

Chcesz coś wyjątkowego i rzadko spotykanego na obiad? Wrzuć na ruszt kopytka z bobu. Bardzo zdrowe, smakowite i proste do zrobienia.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Kopytka z bobu

Chociaż kopytka najczęściej kojarzą się z ziemniakami, to można robić je również z innych warzyw! Na blogu dużą popularnością cieszą się kopytka z batatów, a dzisiaj chciałbym przedstawić Wam przepis na kopytka z bobu. Jestem przekonany, że przypadną Wam do gustu i nawet osoby, które nie wyobrażają sobie nie pożreć go zaraz po ugotowaniu, skuszą się na wstrzymanie się i ich przygotowanie.

Kopytka z bobu

Kopytka z bobu zawierają dużo witamin z niego pochodzących oraz białka! Są mniej kaloryczne od klasycznych ziemniaczanych i świetnie sprawdzą się w diecie odchudzającej każdej osoby kochającej kluchy. Te z bobu nie przyprawią Cię o smutek i wyrzuty przy lustrze. Dzięki połączeniu strączka jakim jest bób i mąki orkiszowej, otrzymujemy dobrej jakości białko, które odżywi nasze organizmy. Jak widać, warto włączyć je do diety!

Z czym podawać? Ja posiekałem pomidory suszone i to mi wystarczyło, ale świetnie sprawdzi się sos koperkowy, miętowy lub jakiś gulasz.

Co jeszcze pełnowartościowego można zrobić na obiad z bobu? Polecam sałatkę z bobem oraz pierogi z bobem. Jeśli lubisz bób, to z pewnością je pokochasz.

Zobacz inne przepisy z bobem


Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj i obierz (sprawdź jak ugotować bób). Umieść w malakserze razem z mąką, solą oraz koperkiem i zmiksuj (przez około 2 minuty, w razie potrzeby przemieszaj i miksuj dalej). Jeśli nie masz malaksera, to użyj blendera ręcznego.

2
Gotowe

Ciasto wyjmij na blat i wyrób. Podziel na 2 części. Z każdej części zrób wałek, a następnie podziel go na kopytka o szerokości około 2cm.

3
Gotowe

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kopytka i od momentu wypłynięcia gotuj przez około 3-5 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami
Naleśniki z makiem
Następny
Naleśniki z makiem
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami
Naleśniki z makiem
Naleśniki z makiem

Dodaj komentarz

12 komentarzy do "Kopytka z bobu"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
zyta
Gość

Witam, czym mogę zastąpić mąkę orkiszową, skora nie toleruję pszenicy, owsa, gryki, żyta i kukurydzy:(
Pozdrawiam 🙂

Iwona
Gość

Witam, ja dopiero zaczynam uczyć się kuchni bezglutenowej i wczoraj próbowałam zrobić kopytka z mąką gryczaną i ziemniaczaną ze zwykłych ziemniaków dałam też jajko. Niestety ciasto się nie chciało kleić może dałam za mało mąki ziemniaczanej? No ale uratowałam sytuację i nie wyrzuciłam masy ziemniaczanej a uformowałam łyżkami kluseczki i wrzucałam na wode. Były smaczne jeszcze je mam jutro je podsmażę i zjemy z leczo warzywnym.

Gosia 66
Gość

Dobrze że jestem po śniadaniu, bo czytając ten przepis już bym była głodna. Narazie zrobilam pierogi z farszem z boku Pyszne 😋 I dziś miałam zrobić paszteciki z Twojego bloga, a tu przepis na kopytka z boku i mam dylemat co wybrać? Pozdrawiam 🙂

Martyna
Gość

Wyglądaja przepysznie! 🙂

Aga
Gość

Mam pytanie 300g bobu surowego czy po ugotowaniu i obraniu z łupinek?

Dagmara
Gość

1 porcja to ile to jest? jedna rolka? jeden talerz klusek? Co dajesz do nich?