Klopsiki warzywne

Klopsiki warzywne

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g
Koperek : 1 łyżeczka
Bazylia : 1 łyżeczka
Kumin : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 5 łyżeczek
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Papryka czerwona : 1/2 sztuki
Marchewka : 1/2 sztuki
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Czosnek : 2 ząbki
Zielony groszek : 1/2 szklanki mrożony
Jarmuż : 1/2 szklanki mrożonego, świeżego więcej
Kukurydza : 1/2 szklanki
Olej kokosowy : 2 łyżki

Kaloryczność

Klopsik
Porcja
32
Kalorie
1.5g
Białko
1.2g
Tłuszcz
4g
Węglowodany
  • 40 min
  • Ilość porcji: 24

Składniki

Wstęp

Share

Klopsiki warzywne

Klopsiki z orzechów włoskich cieszyły się dużym uznaniem z Waszej strony, dlatego postanowiłem przygotować kolejne wegańskie klopsiki. Tym razem jednak troszkę inaczej… Klopsiki warzywne, które Wam dzisiaj chcę przedstawić, to masa kolorów, witamin oraz delikatny, subtelny i wciągający smak.

Składnikami przypominają te, które możecie znać w sklepie IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne albo lepsze… Po co? Te są moje i to jest najważniejsze.

Klopsiki warzywne

Strasznie za mną chodziły klopsiki warzywne w pomidorowym sosie z makaronem i jak widać dopiąłem swego. Moje podniebienie i dusza są usatysfakcjonowane poczynionym daniem i wreszcie mogę się położyć, odpocząć i pomyśleć nad kolejnymi przepisami…

Z czym podawać?

Ja zaserwowałem klopsiki w towarzystwie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego (przepis na sos do pizzy), ale świetnie będą również pasowały na ugotowanym ryżu lub przekrojonej bułce, wyściełanej sałatą i skąpane w sosie BBQ.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=OtPNRLOchGo” title=”Klopsiki warzywne” description=”Klopsiki warzywne”/]

Wykonanie

1
Gotowe

Do malaksera wrzuć ciecierzycę, przyprawy i płatki drożdżowe. Zmiksuj dokładnie.

2
Gotowe

Pokrój drobno paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Rozgrzej olej i wrzuć mrożony groszek i jarmuż. Po 1-2 minutach dorzuć wcześniej pokrojone warzywa i smaż przez 5 minut.

3
Gotowe

Warzywa z patelni przełóż do malaksera (w którym znajduje się zmielona ciecierzyca). Ponownie zmiksuj, ale tym razem NIE NA GŁADKO (mają pozostać drobne kawałki warzyw).

4
Gotowe

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Formuj klopsiki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Klopsiki z orzechów włoskich
Następny
Falafel z piekarnika | ugotowana ciecierzyca
Klopsiki z orzechów włoskich
Falafel z piekarnika | ugotowana ciecierzyca

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Klopsiki warzywne"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
MyVeganKitchen
Gość

Wyglądają wspaniale 🙂 Uwielbiam tego typu kotleciki/pulpeciki!

Julita
Gość

Właśnie dzisiaj odkryłam Twojego bloga, a przepis na klopsiki bardzo mnie zaciekawił. Chciałam jednak dopytać czy dodatek drożdży jest konieczny? Jeśli nie to czy można je po prostu pominąć lub czymś zastąpić? Nie spożywam nabiału i glutenu. Mogę sama coś pokombinować, jednak wolałabym skorzystać z profesjonalnej porady. 🙂

wanda
Gość

Płatki drożdżowe, to nie są drożdże. One są nieaktywne. Dają tylko smak. Trochę podobny do parmezanu. Ale nie rosną. Więc można spokojnie dodawać , jeśli się je ma pod ręką.