Kisiel brzoskwiniowy

Kisiel brzoskwiniowy

Składniki

Ilość porcji:
Brzoskwinie w syropie : 1 duża puszka
Sok z cytryny : 1 sztuka
Skrobia ziemniaczana : 2 łyżeczki

Kaloryczność

1
Porcja
140
Kalorie
0.4g
Białko
0.1g
Tłuszcz
38g
Węgl.
0.5g
Błonnik

Szukasz prostego sposobu na deser lub wykorzystanie syropu z brzoskwiń? Przepis na kisiel brzoskwiniowy na pewno Ci się przyda!

  • 10 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Kisiel brzoskwiniowy

Za dzieciaka zajadałem się kisielami w proszku. Teraz, gdy troszkę podrosłem, wolę robić je samodzielnie. Na blogu jest już kisiel z siemienia lnianego i kisiel z nasion chia, ale nie było jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu z wodą, bo smak nie jest dla mnie wybitny, ale szkoda było mi go wylewać. Wpadłem na pomysł, żeby z niego zrobić kisiel brzoskwiniowy. To był strzał w dziesiątkę!

Oczywiście zamiast syropu spod puszkowanych brzoskwiń, możesz również użyć ulubionego soku owocowego. Jeśli decydujesz się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny.


Wykonanie

1
Gotowe

Do szklanki odlej syrop z puszki brzoskwiń oraz pokrój jedną połówkę w kostkę. Połowę syropu umieść w garnku, a do pozostałej części dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Syrop w garnku zagotuj, a następnie wlej rozrobiony syrop z mąką. Gotuj stale mieszając aż powstanie klarowny i gesty kisiel (zajmie to kilka chwil).

2
Gotowe

Do gotowego kisielu wmieszaj pokrojoną brzoskwinię. Przełóż do szklaneczek lub miseczek i odstaw do ostygnięcia lub pałaszuj na ciepło.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

zupa krem z selera
Poprzedni
Zupa krem z selera i pasternaku
Surówka z marchewki
Następny
Surówka z marchewki
zupa krem z selera
Zupa krem z selera i pasternaku
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Kisiel brzoskwiniowy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
gin
Gość

Domowy kisiel, mmm… Pycha! 🙂

Gosia 66
Gość

Jaki fajny pomysł na złużycie soku z brzoskwiń, u mnie często lądował w zalewie. Brzoskwie wykorzystane zostały,a sok został Myślę że równie dobrze będzie w ten sposób można wykorzystać sok z ananasa. Dziękuję za świetny pomysł. Pozdrawiam 😀

wpDiscuz