Kasza jaglana z groszkiem

Kasza jaglana z groszkiem

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 200g
Tofu wędzone : 1/2 kostki około 100g
Zielony groszek : 250g
Marchewka : 1 duża
Cukier trzcinowy / Erytrol : 2 łyżeczki
Imbir : 3cm
Czosnek : 3 ząbki
Sos sojowy jasny : 2 łyżki
Ocet ryżowy : 2 łyżeczki
Sezam : 2 łyżki
Papryka ostra : do smaku
Sól : do smaku
Olej : 2 łyżki
Do podania
Zielona cebulka :

Kaloryczność

1
Porcja
656
Kalorie
24.2g
Białko
22.4g
Tłuszcz
93.6g
Węgl.
5.7g
Błonnik

Przychodzę do Was z kolejną propozycją na szybki obiad. Jest nią kasza jaglana z groszkiem i tofu po azjatycku. Prawdziwa pyszność!

  • 20 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Do podania

Wstęp

Share

Kasza jaglana z groszkiem

Kasza jaglana w mojej szafce jest jak dziewczyny w Cocomo… zawsze gotowa do działania. I nie ważne jak chcę ją brać… tfu, wykorzystać… no po prostu użyć, to zawsze sprawdza się świetnie. Tym razem mam nadzieję, że to kasza jaglana po azjatycku zrobi Wam dobrze w porze obiadowej, bo wiele nasłuchałem się już od Was pozytywnych komentarzy, na temat kaszy jaglanej ze szpinakiem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą, a menu trzeba sobie urozmaicać. Kasza jaglana z groszkiem i tofu, w połączeniu z dużą ilością czosnku i imbiru, to prawdziwa petarda!

Jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej, to polecam (poza wymienionymi powyżej) jagielnik, jaglane Kinder Country, granolę z kaszy jaglanej, jaglanicę oraz pasztet z soczewicy ze śliwką. Wszystko jest pyszne, więc zachęcam do zrobienia wszystkiego.


Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z informacją na opakowaniu - ma być ugotowana na sypko.

2
Gotowe

Czosnek i imbir posiekaj. Tofu pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w kostkę lub za pomocą obieraczki zrób paseczki. Rozgrzej olej, wrzuć tofu, imbir, marchewkę groszek i cukier. Smaż przez chwilę. dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem kaszy jaglanej) i smaż 5-7 minut - marchewka powinna zmięknąć. Dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj porządnie, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut i po tym czasie pałaszuj. Najlepiej smakuje podane ze świeżo posiekaną dymką (zieloną cebulką).

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Masło migdałowe
Poprzedni
Masło migdałowe
Majonez z ziemniaka
Następny
Majonez z ziemniaka
Masło migdałowe
Masło migdałowe
Majonez z ziemniaka
Majonez z ziemniaka

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
wpDiscuz