Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

Składniki

Ilość porcji:
Kapusta kiszona : 1kg
Ziemniaki : 400g
Marchewka : 2 duże
Cebula biała : 2 duże
Czosnek : 6 ząbków
Bulion warzywny : 3 litry
Sos sojowy jasny : 4 łyżki
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Cydr : 330ml
Olej : 4 łyżki
Przyprawy
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Kumin : 2 łyżeczki
Kminek mielony : 2 łyżeczki
Suszony majeranek : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
165
Kalorie
3,1g
Białko
10,6g
Tłuszcz
14,4g
Węgl.
8g
Błonnik

Lubisz tradycyjne dania? Wegański kapuśniak, czyli zupa z kiszonej kapusty, to własnie to, czego szukasz! Wspaniały smak, aromat i prostota wykonania = przepis na sukces!

  • 40 min
  • Ilość porcji: 5

Składniki

  • Przyprawy

Wstęp

Share

Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

Po długiej nieobecności na blogu, spowodowanej otwarciem restauracji, postanowiłem powrócić z czymś klasycznym, prostym, ale jednocześnie pysznym! Kapuśniak, czyli zupa z kiszonej kapusty, to wspaniałe połączenie kwaśnego smaku pochodzącego z kapusty oraz cydru, słodkości z marchewki i… cukru trzcinowego, oraz delikatnej ostrości pochodzącej z pieprzu.

Zupa z kiszonej kapusty rewelacyjnie smakuje ze zwykłym pieczywem, ale jeśli masz czas i chęci, to warto upiec do niej cebularze! Będą one wyjątkowym i smakowitym dodatkiem, który jeszcze bardziej podkreśli bombastyczność tego dania.

Chcesz zrobić świetny, wegański kapuśniak? Nie możesz pominąć papryki wędzonej! Jest ona coraz łatwiej dostępna w sklepach stacjonarnych. Jeśli nie możesz jej u siebie znaleźć, to koniecznie sprawdź TUTAJ gdzie kupisz ją najtaniej i nie wahaj się, tylko zamawiaj. Papryka wędzona sprawdza się w kuchni w wielu przepisach, więc z pewnością nie będzie leżała odłogiem na półce. Moimi ulubionymi przepisami, w których znajduje się papryka wędzona, są: łososiowa marchewka, sos arrabbiata, ser z ziemniaka oraz pieczony kalafior. Koniecznie ich wypróbuj!


Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę pokrój w półksiężyce. Rozgrzej olej i podsmaż marchewkę i cebulę. Po kilku minutach dodaj przyprawy wraz z cukrem, posiekany czosnek i zamieszaj. Dodaj ziemniaki, bulion, sos sojowy. Gotuj 15 minut.

2
Gotowe

W międzyczasie kapustę odciśnij i posiekaj. Umieść ją w nowym garnku i wlej cydr. Duś pod przykryciem około 10 minut.

3
Gotowe

Kapustę daj do garnka z bulionem i całą resztą pyszności. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Najlepiej smakuje po podgrzaniu.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Wegańskie sushi
Poprzedni
Wegańskie sushi
Sałatka z cukinii
Następny
Sałatka z cukinii
Wegańskie sushi
Wegańskie sushi
Sałatka z cukinii
Sałatka z cukinii

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ern
Gość

Wreszcie! 😉

Nadia
Gość

Super przepis, uwielbiam kiszoną kapustę 😀