Jak ugotować czerwoną soczewicę?

0 0
Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona soczewica: 100g
Woda: 500ml

Zastanawiasz się jak ugotować czerwoną soczewicę w zupie, do pasztetu lub po prostu na sypko? Wejdź i sprawdź moje rady. Na pewno Ci się przydadzą.

  • 8-15 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Jak ugotować czerwoną soczewicę?

Jest to z pewnoscia pytanie, które zadają sobie osoby zaczynające przygodę z kuchnią. Tak naprawde od tego jak ugotować czerwoną soczewicę, zależy sposób jej późniejszego wykorzystania. Tak więc najważniejsze puyanie… do czego chcesz jej użyć?

Gdzie najtaniej kupisz czerwoną soczewicę? KLIKNIJ i sprawdź.

Kilka rad:

  • Czerwonej soczewicy nie ma potrzeby gotować z sodą oczyszczoną, tak jak grubsze strączki, ponieważ soczewica bardzo szybko się gotuje. Większy problem jest z tym, żeby jej nie rozgotować, niż żeby ugotować.
  • Gotuj soczewicę w nieosolonej wodzie! Posól po ugotowaniu.
  • Pamiętaj, żeby zawsze przed wrzuceniem czerwonej soczewicy do garnka, porządnie ją przepłukać pod bieżącą wodą.

Jak ugotować czerwoną soczewicę do pasty i pasztetu?

To zadanie jest naprostsze! Gotuj soczewicę w dużej ilości nieosolonej wody (tak jak makaron lub ryż). Ważne, żeby soczewica nie była twarda, ale jeśli ją rozgotujesz, to nic się nie stanie, bo i tak będzie blendowana na gładko. Ja jednak najbardziej lubię pracować z soczewicą tylko delikatnie przeciągniętą, tak więc gotuję ją około 15 minut. Czas jest zależny od tego jakiego strączka dostaniesz, bo jak popatrzysz na różne paczki czerwonej soczewicy, to niektóre są małymi, połamanymi płatkami, a inne pieknymi kulkami.

Jak ugotować czerwoną soczewicę w zupie?

Wystarczy, że około 12 minut przed planowanym końcem gotowania zupy, wrzucisz soczewicę i co jakiś czas zamieszasz. Po tym czasie powinna być już idealna.

Jak ugotować czerwoną soczewicę na sypko?

Wystarczy, że w garnku zagadujesz dużą ilość wody, jak przy gotowaniu ryżu czy makaronu i będziesz gotować czerwoną soczewicę około 8-12 minut. Tak jak wcześniej wspomniałem, czas jest zależny od tego jaką soczewicę kupisz, czy będą to piekne i duże perełki, czy tzw. „połóweczki”, które potrzebują mniej czasu.

Do czego możesz wykorzystać czerwoną soczewicę? Sprawdź koniecznie mój ulubiony dahl z czerwoną soczewicą, pastę z czerwoną soczewicą oraz placki z czerwonej soczewicy.

Gdzie najtaniej kupisz czerwoną soczewicę? KLIKNIJ i sprawdź.

[Ocena: 4.9]

Konrad Budzyk

Zupa krem cebulowy
previous
Krem cebulowy po azjatycku
pasta z czerwonej soczewicy
next
Pasta z czerwonej soczewicy
Zupa krem cebulowy
previous
Krem cebulowy po azjatycku
pasta z czerwonej soczewicy
next
Pasta z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Super przepis! Tylko że bieżący nie przez RZ , popraw to. Do hummusu z czerwonej soczewicy dodałabym płatki chili.

Konrad Budzyk

Poprawione 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x