• Home
  • Przepisy
  • Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej

Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej

Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Woda : 250-300ml
Czarna sól : 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Pieczarki : 3 duże
Pomidor : 1
Zielona cebulka : 1/2 pęczka
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
611
Kalorie
19g
Białko
25g
Tłuszcz
85g
Węglowodany

Jaglanica jest odpowiedzią na jajecznicę oraz tofucznicę. Nie można oczywiście jaglanicy porównywać do wspomnianych dań, bo jest ona inspirowana nimi.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 1

Składniki

Wstęp

Share

Jaglanica u niektórych trafia na talerz z ciekawości, a u innych ze względów zdrowotnych czy światopoglądowych. Nie ważne jaka jest Twoja motywacja, ważne, że na pewno Ci zasmakuje! Potrawa prosta w wykonaniu, idealnie pasująca na śniadanie (jak to jajecznica). Osoby, które z jakichś powodów nie chcą sięgać po takie zastępniki jajecznicy jak tofucznica, tutaj na pewno zaspokoją swoje podniebienie.

Jak to przy tego typu przepisach, ważna jest postawa i propozycja dodatków, które oczywiście dowolnie TRZEBA modyfikować według swojego (lub domowników) gustu. Najważniejsze w tym przepisie są: kasza jaglana, która zastępuje nam objętościowo jajko oraz sól czarna i płatki drożdżowe, które mają imitować jego smak. Pozostałe przedstawione dodatki to mój najczęstszy wybór do jaglanicy. Prosto, bez zbędnego kombinowania… idealnie na szybkie śniadanie.

Z czym podawać?

Tak jajecznica jak i jaglanica świetnie smakują po prostu z pieczywem. Polecam chleb z kaszy gryczanej.

  • Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszą kaszę jaglaną -> Kliknij

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej patelnię wraz z olejem. Pokrój cebulę w piórka, a pieczarki w talarki i smaż na średnim ogniu.

2
Gotowe

Kaszę przepłucz kilkukrotnie na zmianę zimną i gorącą (wrzącą) wodą. Dodaj na patelnię, wsyp sól i wlej wodę. Gotuj do miękkości.

3
Gotowe

Gdy kasza jest już prawie gotowa, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszaj.

4
Gotowe

Wyłóż jaglanicę do miseczki i posyp posiekaną zieloną cebulką.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Następny
Sos orzechowy
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Sos orzechowy

Dodaj komentarz

14 komentarzy do "Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
nietylkopasta.pl
Gość

fakt to super śniadaniowe danie

Kobieta i Pasja
Gość

A w którym momencie dodajemy płatki?

boregi
Gość

Świetny przepis. Jak dla mnie lepsza od tofucznicy 🙂

Agnieszka
Gość

Jestem pierwszy raz u Ciebie 🙂 zrobiłam jaglanicę i się zakochałam bo uwielbiam smak natury i prostoty 🙂 Brawo !! 🙂

Agnieszka
Gość

Super pomysł, idealny na śniadanie

Karolina
Gość

Zrobiłam bez pieczarek, bo tak robiłam z jajek, i wyszło mi super dobre 🙂 Nawet lepsze niż pamiętam jajecznicę:)

Ania Ł.
Gość

Przepyszne! Kasza jaglana to moje największe odkrycie ostatnich lat, ale w takiej wersji wcześniej nie próbowałam.

Gosia 66
Gość

Czy czarna sól można zastąpić solą himalajska?

Agnieszka Moitrot
Gość

Robisz trochę inną wersję niż ja, ale wygląda apetycznie, wypróbuję.

wpDiscuz