Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie

Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie

Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona : 100g
Mleczko kokosowe : 100ml
Woda : 300ml
Nasiona chia : 2 łyżki
Tahini : 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki
dowolne owoce, np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie... i bakalie

Kaloryczność

1
Porcja
968
Kalorie
21g
Białko
40g
Tłuszcz
131g
Węglowodany

Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie, to moja propozycja kaszy gryczanej na słodko. Gryczanka, to jedno z moich ulubionych śniadań.

  • 20 min
  • Ilość porcji: 1

Składniki

  • dowolne owoce, np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie... i bakalie

Wstęp

Share

Bardzo popularną, a wręcz modną kaszą na rozpoczynanie każdego dnia, jest kasza jaglana. Jaglanka lub jaglanica z niej przygotowane są oczywiście pyszne, ale nie powinniśmy zapominać o innej, troszkę odstawionej na bok przez wielu… Kasza gryczana, bo o niej mowa sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również, tak jak w dzisiejszym przepisie, na śniadanie w wersji na słodko. Tak wykonana gryczanka to bardzo dobry start w nowy dzień. Dostarczamy z kaszy gryczanej (niepalonej) jeszcze więcej białka, witamin i minerałów niż ze wspomnianej wcześniej jaglanej.

Czy ma znaczenie jakiej kaszy (palona vs niepalona) użyję?

Tak! Najlepsze właściwości smakowe i jakościowe (dla organizmu) posiada kasza gryczana niepalona. W moim odczuciu jest to jedyna dobra do użycia wersja kaszy gryczanej. O ile palona sprawdzi się do obiadu, to jeśli chodzi za nami gryczanka na śniadanie, w dodatku na słodko, to niestety trzeba się będzie w nią zaopatrzyć. Na szczęście jest ona bardzo łatwo dostępna. Obecnie w większości sklepów osiedlowych i w marketach można na nią natrafić. W dodatku nie jest ona droga! W internecie można spotkać ceny rozpoczynające się od 5zł za kilogram! To jest naprawdę kasza dla każdego i na każdą kieszeń!

A u Was na stole gościła już kasza gryczana na śniadanie? Gryczanka przypadła Wam do gustu? Dajcie znać jakie macie doświadczenia z kaszą gryczaną na słodko.


Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

2
Gotowe

Przełóż do garnka, wlej wodę i mleczko kokosowe.

3
Gotowe

Postaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza będzie już ugotowana lub wręcz delikatnie rozgotowana.

4
Gotowe

Wyłącz ogień, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia i "związania".

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Jaglanka czekoladowo-orzechowa
Następny
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej
Jaglanka czekoladowo-orzechowa
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej

5
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KasiaKonrad BudzykAnia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

Wygląda przepysznie. Chcę zrobić moim dziecią na śniadanie
Czy chodzi o mleko kokosowe z puszki czy domowej roboty z wiórek kokosowych? Pozdrawiam.

Ania
Gość

Ojej. Przepraszam za błąd w komentarzu.

Kasia
Gość
Kasia

Smacznie smacznie, ale czy 100 gram kaszy to aby na pewno porcja dla jednej osoby 😉 W moim małym brzuszku zmieści się maksymalnie 50 g plus dodatki. Ale ugotuję na moim kokosowym. Lubię kaszę gryczaną.