Granola z kaszy jaglanej

Granola z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 400g
Orzeszki ziemne : 150g
Orzechy włoskie : 100g
Sezam : 100g
Siemię lniane : 100g
Syrop daktylowy : 500g

UWAGA !

Nie przepłacaj. Zobacz gdzie kupisz najtańsze składniki. Kliknij!

Kaloryczność

100g
Porcja
389
Kalorie
13g
Białko
21g
Tłuszcz
41g
Węglowodany

Idealne śniadanie to takie, które robi się szybko. Taka właśnie jest granola z kaszy jaglanej. Samo przygotowanie to tylko kilka minut. Resztę zrobi za nas piekarnik.

  • 50 min
  • Ilość porcji: 12

Składniki

Wstęp

Share

Granola z kaszy jaglanej

Była już czekoladowa granola z kaszy gryczanej, więc teraz czas na najpopularniejszą kaszę, jaką jest oczywiście kasza jaglana. U mnie gości na śniadanie przynajmniej 5 razy w tygodniu. Zazwyczaj jadam ją jako zwykłą jaglankę, robioną na szybko z tego co akurat jest pod ręką, a jeśli mam troszkę więcej czasu, np. na krojenie warzyw, to robię z niej jaglanicę. Moja dzisiejsza propozycja, czyli granola z kaszy jaglanej, jest tak na prawdę bardzo szybka do zrobienia. Idealnie nadaje się na ekspresowe śniadania. Wystarczy ją przygotować dzień wcześniej i mamy zapas na kilka dni.

Naprawdę kaszy jaglanej nie gotujemy?!

Tak. Kasza jaglana do granoli wchodzi surowa, natomiast gotową granole możemy jeść po upieczeniu bez mleka i dodatków, jak ciasteczka, albo zalać mlekiem. Ja mniej więcej połowę zjadam na sucho prosto z opakowania, bo naprawdę rewelacyjnie smakuje.

Według tego przepisu granola wychodzi tylko delikatnie słodka. Zrobiłem tak, ponieważ staram się ostatnio ograniczać cukier. Jeśli chcesz uzyskać słodszą granolę, wystarczy że zamiast domowego syropu z daktyli użyjesz miodu lub innego słodziwa.

Przepis zainspirowany z bloga facet i kuchnia


Wykonanie

1
Gotowe
30 min

Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Przełóż wszystko na blaszkę i równo rozprowadź. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Od czasu do czasu zaglądnij czy się nie przypala.

2
Gotowe
20 min

Po 30 minutach skręć temperaturę do 120-140 stopni i zostaw granolę na 15-20 minut. Chodzi o to, żeby się dobrze wysuszyła. Gdy jest już gotowa, wyjmij ją i najlepiej przełóż razem z papierem na kratkę, żeby spokojnie wystygła. Gdy jest już chłodna/zimna, możesz ją połamać na kawałki i przełożyć do pojemniczka.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Następny
Wegański majonez light
Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy
Wegański majonez light

Dodaj komentarz

6 komentarzy do "Granola z kaszy jaglanej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Oliwia
Gość

Ale super! A dzisiaj właśnie zapomniałam kupić płatki na granolę, to już wiem co zrobię 🙂

Kasia
Gość

Kaszy nie płuczemy przed pieczeniem?

Joanna
Gość

Rewelacja.

Karolina
Gość

Mozna dodac np. daktyle ?

wpDiscuz