Deser bananowy

Deser bananowy

Składniki

Ilość porcji:
Spód
Daktyle : 25g
Orzechy nerkowca : 20g
Wiórki kokosowe : 10g
Masa
Banan : 1 sztuka
Mleczko kokosowe : 100g
Do dekoracji
Chipsy bananowe :
Chipsy kokosowe :

Kaloryczność

1
Porcja
473
Kalorie
5.7g
Białko
29.1g
Tłuszcz
54g
Węgl.
6.7g
Błonnik

Doskwiera Ci brak czasu lub lenistwo a masz ochotę na coś słodkiego? Polecam deser bananowy, którego zrobienie zajmuje zaledwie 5 minut!

  • 5 min
  • Ilość porcji: 1

Składniki

  • Spód

  • Masa

  • Do dekoracji

Wstęp

Share

Deser bananowy

Nie zawsze jest czas i ochota na pieczenie ciast lub przygotowywanie skomplikowanych deserów. Dzisiejszy deser bananowy to idealna propozycja na leniwe dni. Robi się go szybko, nie trzeba stać przy garach lub piekarniku i pilnować… Wszystko miksujemy, przekładamy i po robocie.

Połączenie banana i mleczka kokosowego to dla mnie majstersztyk, ponieważ oba te składniki nadają kremowej konsystencji, którą tak bardzo lubię. Co więcej, dzięki użyciu dojrzałego banana, nie ma potrzeby dosypywania cukru! Naturalna słodycz jest najlepsza!

Innym ekspresowym deserem, jest pudding chia, który również polecam!

Dodatkowe informacje

  • Jeśli akurat nie macie orzechów nerkowca, to możecie z powodzeniem zastąpić je innymi orzechami np. ziemnymi.
  • Do deseru obowiązkowe jest mleczko kokosowe (w puszce), które posiedzi w lodówce 24 godziny. Chodzi o to, aby użyć tylko twardej części, która tworzy się pod wpływem niskiej temperatury.

Wykonanie

1
Gotowe

Do wykonania przepisu użyj mleczka kokosowego, które było w lodówce przez najlepiej 24 godziny. W wysokim naczynku umieść banana i mleczko kokosowe (twardą część). Zmiksuj na gładko.

2
Gotowe

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W malakserze umieść orzechy, wiórki i odsączone daktyle. Zmiksuj. Jeśli chcesz, to możesz do tego użyć również blendera ręcznego (o ile jest wystarczająco mocny). Przełóż powstałą masę do kokilki. Wlej wcześniej zmiksowanego banana z mleczkiem i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekoruj chipsami bananowymi i kokosowymi.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Poprzedni
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Ryż z cukinią
Następny
Ryż z cukinią
Jagielnik - ciasto z kaszy jaglanej
Jagielnik kokosowy – ciasto z kaszy jaglanej
Ryż z cukinią
Ryż z cukinią

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Deser bananowy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Marta
Gość

Nie kupuje chipsów bananowych bo wszędzie są jakieś aromaty, konserwanty, wszędzie jakaś chemia..
Ale deser Suuuuper! 😀

wpDiscuz