Czekoladowe batoniki z amarantusem

Czekoladowe batoniki z amarantusem

Składniki

Ilość porcji:
Amarantus ekspandowany : 40g
Gorzka czekolada : 50g
Mleko roślinne : 5 łyżek
Cukier trzcinowy / Erytrol : 2 łyżki
Opcjonalnie
Wanilia : 1 laska

Kaloryczność

Batonik
Porcja
221
Kalorie
5.7g
Białko
11.3g
Tłuszcz
21.5g
Węgl.
2.2g
Błonnik

Jesteś fanem czekolady i zdrowego odżywiania? Czekoladowe batoniki z amarantusem to połączenie idealne dla Ciebie! Zdrowe i pysznie czekoladowe.

  • 5 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Czekoladowe batoniki z amarantusem

Uwielbiam ekspandowane zboża. Jednym z ciekawszych, pod względem wartości odżywczych, jest tzw. popping z amarantusa. Wbrew pozorom jest to bardzo popularny produkt. Poza sklepami ze zdrową żywnością i dużymi marketami, jest również obecny w drogeriach. Oczywiście najtańszy i zarazem największy wybór jest w internecie. Ja najczęściej używam poppingu bez dodatków w postaci miodu czy melasy, ale miałem już okazję takie jeść i muszę przyznać, że są bardzo fajne. Do dzisiejszych batoników świetnie się sprawdzą!

Jak widzicie, dzisiaj prezentuję Wam czekoladowe batoniki z amarantusem. Są jednak na blogu jeszcze inne, również pyszne, ale bardziej klasyczne batoniki z amarantusa. Sprawdź koniecznie i spróbuj obu wersji!

czekoladowe batoniki z amarantusem

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy amarantus można czymś zastąpić?

Jasne! Każde inne ekspandowane ziarno, jak pszenica, orkisz, kasza jaglana czy ryż świetnie się sprawdzą.

  • Czy zamiast cukru lub erytrolu mogę użyć miodu lub syropu?

Hmm… możesz spróbować, ale bałbym się, że masa będzie zbyt rzadka. Jeśli koniecznie chcesz użyć płynnego słodziwa, to zmniejsz o 1-2 łyżki ilość mleka dodawanego do rozpuszczonej czekolady.

  • Co zamiast cukru?

Fajnie sprawdzą się posiekane daktyle, rodzynki lub żurawina.

Wykonanie

1
Gotowe

Roztop czekoladę. Ja robię to w kąpieli wodnej, ale możesz również zrobić to po prostu w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Kąpiel wodna: wstaw na nieduży ogień garnek wypełniony wodą. Do środka włóż metalową miskę, a do niej czekoladę, cukier lub erytrol, mleko roślinne (u mnie ryżowe) oraz wanilię, jeśli używasz. Co jakiś czas mieszaj. Czekolada ma się całkowicie rozpuścić i stworzyć gładką masę z cukrem i mlekiem.

2
Gotowe

Zdejmij miskę z garnka, dodaj ekspandowane ziarno i dobrze wymieszaj.

3
Gotowe

Pudełka plastikowe lub foremki wyłóż folią aluminiową. Przełóż masę i dobrze dociśnij. Wstaw pudełeczka do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możesz już je wyjąć i zajadać. Batoniki powinny bez problemu odchodzić od folii.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Jaglane Kinder Country
Poprzedni
Jaglane Kinder Country
kisiel z nasion chia
Następny
Kisiel z nasion chia
Jaglane Kinder Country
Jaglane Kinder Country
kisiel z nasion chia
Kisiel z nasion chia

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Czekoladowe batoniki z amarantusem"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Meg
Gość

Mam do wykorzystania mąkę amarantusową – czy można ją tu jakoś wykorzystać?

wpDiscuz