Czekoladowe batoniki z amarantusem

Czekoladowe batoniki z amarantusem

Składniki

Ilość porcji:
Amarantus ekspandowany : 40g
Gorzka czekolada : 50g
Mleko roślinne : 5 łyżek
Cukier trzcinowy : 2 łyżki
Opcjonalnie
Wanilia : 1 laska

Kaloryczność

Batonik
Porcja
221
Kalorie
5.7g
Białko
11.3g
Tłuszcz
21.5g
Węgl.
2.2g
Błonnik

Jesteś fanem czekolady i zdrowego odżywiania? Czekoladowe batoniki z amarantusem to połączenie idealne dla Ciebie! Zdrowe i pysznie czekoladowe.

  • 5 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Czekoladowe batoniki z amarantusem

Uwielbiam ekspandowane zboża. Jednym z ciekawszych, pod względem wartości odżywczych, jest tzw. popping z amarantusa. Wbrew pozorom jest to bardzo popularny produkt. Poza sklepami ze zdrową żywnością i dużymi marketami, jest również obecny w drogeriach. Oczywiście najtańszy i zarazem największy wybór jest w internecie. Ja najczęściej używam poppingu bez dodatków w postaci miodu czy melasy, ale miałem już okazję takie jeść i muszę przyznać, że są bardzo fajne. Do dzisiejszych batoników świetnie się sprawdzą!

Jak widzicie, dzisiaj prezentuję Wam czekoladowe batoniki z amarantusem. Są jednak na blogu jeszcze inne, również pyszne, ale bardziej klasyczne batoniki z amarantusa. Sprawdź koniecznie i spróbuj obu wersji!

czekoladowe batoniki z amarantusem

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy amarantus można czymś zastąpić?

Jasne! Każde inne ekspandowane ziarno, jak pszenica, orkisz, kasza jaglana czy ryż świetnie się sprawdzą.

  • Czy zamiast cukru lub erytrolu mogę użyć miodu lub syropu?

Hmm… możesz spróbować, ale bałbym się, że masa będzie zbyt rzadka. Jeśli koniecznie chcesz użyć płynnego słodziwa, to zmniejsz o 1-2 łyżki ilość mleka dodawanego do rozpuszczonej czekolady.

  • Co zamiast cukru?

Fajnie sprawdzą się posiekane daktyle, rodzynki lub żurawina.


Wykonanie

1
Gotowe

Roztop czekoladę. Ja robię to w kąpieli wodnej, ale możesz również zrobić to po prostu w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Kąpiel wodna: wstaw na nieduży ogień garnek wypełniony wodą. Do środka włóż metalową miskę, a do niej czekoladę, cukier lub erytrol, mleko roślinne (u mnie ryżowe) oraz wanilię, jeśli używasz. Co jakiś czas mieszaj. Czekolada ma się całkowicie rozpuścić i stworzyć gładką masę z cukrem i mlekiem.

2
Gotowe

Zdejmij miskę z garnka, dodaj ekspandowane ziarno i dobrze wymieszaj.

3
Gotowe

Pudełka plastikowe lub foremki wyłóż folią aluminiową. Przełóż masę i dobrze dociśnij. Wstaw pudełeczka do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możesz już je wyjąć i zajadać. Batoniki powinny bez problemu odchodzić od folii.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Jaglane Kinder Country
Poprzedni
Jaglane Kinder Country
kisiel z nasion chia
Następny
Kisiel z nasion chia
Jaglane Kinder Country
Jaglane Kinder Country
kisiel z nasion chia
Kisiel z nasion chia

Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Czekoladowe batoniki z amarantusem"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Meg
Gość

Mam do wykorzystania mąkę amarantusową – czy można ją tu jakoś wykorzystać?

Marta
Gość

A ile razy należy pomnożyć ilość składników, by masy wystarczyło do wypełnienia keksówki?
Ile można trzymać te batony?

Kama
Gość

Czy można jakoś zastąpić lub pominąć czekoladę?

Agnieszka
Gość

Witam. Ile to będzie mniej więcej 40g amaranusa? W przeliczeniu na szklanki. I jeszcze pytanie, czy mogę dodać trochę rodzynek i orzechów? Dziękuję za odpowiedź.