• Home
  • Pasty
  • Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy

Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy

Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g ciecierzycy po odsączeniu
Masło orzechowe : 100g
Syrop daktylowy : 200g
Kakao : 4 łyżki
Cynamon : szczypta
Sól : szczypta

Kaloryczność

40g
Porcja
82
Kalorie
3g
Białko
5g
Tłuszcz
7g
Węglowodany

Ciecierzyca nie musi być tylko składnikiem do wytrawnego obiadu. Można z niej zrobić pastę czekoladową o wdzięcznej nazwie "cieciorella"

  • 5 min
  • Ilość porcji: 14

Składniki

Wstęp

Share

Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy

Jeśli strączki, to na wytrawny obiad i to najlepiej w formie fasolki po bretońsku? Po co się tak ograniczać, a strączki szufladkować! Dzisiaj chcę Wam pokazać jak w prosty sposób, używając ciecierzycy, można zrobić czekoladową pastę, która nosi nazwę cieciorella.

Jaka jest geneza nazwy?

Jak można się domyślić, jest to połączenie nazwy ciecierzycy i nutelli. – Czy to znaczy, że cieciorella przypomina smakiem nutellę? – Oczywiście, że nie. Jest to tylko luźne skojarzenie, ponieważ cieciorella również zawiera kakao oraz orzechy, ale jest od nutelli o niebo zdrowsza.

Czy w smaku jest wyczuwalna ciecierzyca?

Hmm… moim zdaniem nie. Dla mnie jest to po prostu mocno czekoladowa pasta, z wyczuwalną nutą orzechową. Gdybym nie wiedział, że jest tam ciecierzyca, to pewnie bym się nie domyślił.

Co czym można zastąpić?

Na pewno, jeśli nie jesteś fanem kakao, to dobrym zamiennikiem dla niego będzie karob lub rozpuszczona czekolada. Masło orzechowe możesz zrobić z dowolnych orzeszków lub kupić w sklepie dobrej jakości (100% orzechów). Ja poszedłem po najniższej linii oporu i użyłem najtańszych z możliwych orzechów, czyli arachidowych. Syrop daktylowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym słodziwem. U mnie syrop jest domowej roboty, dlatego sklepowy lub miód używaj w mniejszej ilości. Ja jednak wybrałem syrop daktylowy nie tylko ze względu na jego walory dietetyczne, ale przede wszystkim karmelkowy smak. Znajduje się on w niektórych sklepach, ale zachęcam do samodzielnego wykonania. Wyjdzie znacznie taniej.

Sprawdź koniecznie:

Przepis na syrop daktylowy

Przepis na masło orzechowe

Z czym to się je?

Polecam z naleśnikami lub pieczywem. Na zdjęciach widać akurat naleśniki z mąki gryczanej, ale wszystkie inne też będą super! Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki. Jeśli lubisz wafle ryżowe lub pszenne wafelki, to droga wolna. Cieciorella pasuje do wszystkiego


Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera ręcznego lub w malakserze. Przełóż do słoiczka lub pudełka i przechowuj w lodówce.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Syrop daktylowy
Następny
Granola z kaszy jaglanej
Syrop daktylowy
Granola z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

8 komentarzy do "Cieciorella – czekoladowa pasta z ciecierzycy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
jaglusia
Gość

Jedyne co, to boję się, że będzie wyczuwalna ciecierzyca, jednak takie połączenia smaków uwielbiam. 🙂

Aleks
Gość

Czesc, wlasnie sie skusilam na ciociorelle i musze powiedziec, ze smak i tekstura calkiem calkiem. Dzieci tez zainteresowane! co do proporcji to dodalam wiecej kakao (nawet 2 lyzki wiecej), ale mysle, ze po prostu trzeba probowac bo sa spore roznice miedzy produktami z roznych krajow. Mieszkam w Szwajcarii gdzie sol jest slonsza a cukier slodszy, wiec moze i kakao ma inna intensywnosc. No i odrobine wiecej slodyczy… Ale pomysl jest super, dzieki Ekspercie!

IMG_2286.JPG
Aleks
Gość

4/5

Karolina
Gość

Czy zamiast syropu mozna dodac miodu ?

Sayurii
Gość

Ciecierzyca powinna być odcedzona całkowicie?wyplukana?:)

wpDiscuz