Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa : 250g
Woda : 125ml gorąca
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej : 2 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
43
Kalorie
1.1g
Białko
0.9g
Tłuszcz
7.4g
Węgl.
0.4g
Błonnik

Chcesz klasycznego pieroga? Dobrze trafiłeś! Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej pozwoli Ci zrobić najlepsze, klasyczne pierogi.

  • 10 min
  • Ilość porcji: 25

Składniki

Wstęp

Share

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle mam ochotę na inne. Skaczę raz w torbę jednych, a raz drugich. Oczywiście mowa o torbach mąk, których na moich regalikach nie brakuje. Tym razem jednak zapragnąłem czegoś normalnego, zwykłego i delikatnego. Sięgnąłem po mąkę orkiszową, która jest niemal identyczna pod względem technologicznym jak jej pszenna kuzynka, ale znacznie zdrowsza. Tak też po chwili wyrabiania w malakserze i obmacywania na blacie powstało ciasto na pierogi z mąki orkiszowej.

Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia!


Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem.

2
Gotowe

Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i ugniataj przez chwilę.

3
Gotowe

Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą szklanki, ułóż swój ulubiony farsz i zacznij lepić. Ja pierogi pierwsze lekko zlepiłem, a następnie przycisnąłem widelczykiem, żeby zrobić fikuśny wzorek. Gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Sushi z banana
Poprzedni
Sushi z banana
pierogi z bananami
Następny
Pierogi z bananami i czekoladą
Sushi z banana
Sushi z banana
pierogi z bananami
Pierogi z bananami i czekoladą

12
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
6 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KarolinaSaraDorotaJustynaMilen Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Melania
Gość
Melania

Witam,
A jaki typ mąki będzie najlepszy?

Beata
Gość
Beata

Czy mąka typu 1850 lub 2000 też będzie odpowiednia?

Milen
Gość
Milen

Ile pierogów wychodzi z tej porcji ciasta?

Dorota
Gość
Dorota

Mam mąkę orkiszową typ 750. Nada się? 🙂

Sara
Gość
Sara

Dzisiaj zrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło świetne , łatwe do rozwałkowania, elastyczne i ku mojemu zdziwieniu nie zrobiło się suche kiedy zostawiłam je na chwilę na blacie ( w odróżnieniu do ciasta z mąki pszennej )
Użyłam tej mąki orkiszowej do pieczenia chleba bo akurat taką miałam w szafce.

077A781C-2645-4956-8B17-7C219A66ED84.jpeg
Karolina
Gość
Karolina

Właśnie zrobiłam pierożki z pana przepisu i z mąki orkiszowej typ 600. Ciasto niesamowicie plastyczne, nie pęka co najważniejsze i się skleja. Musiałam dodać ok 100g więcej maki, ponieważ było bardzo lepiące. Moje pierogi są tradycyjne ruskie, najbardziej smakują mojej rodzinie. Tak więc już mam przepis na ciasto pierogi z farszem wigilijnym:) Pozdrawiam