Chleb z mąki gryczanej

Chleb z mąki gryczanej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 100g
Skrobia ziemniaczana : 25g
Siemię lniane : 2 łyżki
Sól : 1/2 łyżeczki
Woda : 120ml
Cukier : 2 łyżeczki
Świeże drożdże : 10g
Olej : do wysmarowania
Opcjonalnie
Pestki dyni : do ozdoby

Kaloryczność

Chleb
Porcja
593
Kalorie
20g
Białko
10.5g
Tłuszcz
101g
Węgl.
7.5g
Błonnik

Szukasz szybkiego i bezglutenowego chleba? Dobrze trafiłeś, bo chleb z mąki gryczanej właśnie taki jest! Pulchny, prosty i... nie czuć w nim gryki!

  • 80 min
  • Ilość porcji: 1

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Chleb z mąki gryczanej

Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują, a to wszystko na marne… Poza tym jego przygotowanie jest czasochłonne, bo musi on odstać… Do wszystkich niecierpliwych i pechowców przybywam z przepisem na chleb z mąki gryczanej, który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu!

Chleb z mąki gryczanej

Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam.

Czy chleb z mąki gryczanej śmierdzi gryką? W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna. O ile w chlebie z kaszy gryczanej bardziej dawała się we znaki swoim zapaszkiem, o tyle tutaj tego problemu po prostu nie ma. Nie lubisz smaku i zapachu kaszy gryczanej? Ten chleb jest dla ciebie!

Chleb z mąki gryczanej

Foremka, której użyłem do przygotowania chlebka, ma wymiary 10,5 cm x 23,5 cm i jest zwykłą aluminiową „jednorazówką”. Nie wiem jak zachowa się chlebek w foremce silikonowej lub naczyniu glinianym. Jeśli zrobisz, to koniecznie daj znać!


Wykonanie

1
Gotowe

Do kubeczka pokrusz drożdże, dodaj cukier i wlej letnią wodę (całą podaną w przepisie). Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Do miski przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Dodaj zmielone siemię lniane oraz sól. Wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać budyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj olejem i obsyp mąką gryczaną. Przelej wyrobione ciasto, obsyp opcjonalnie ziarnami. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy chlebek jest już wyrośnięty, wstaw go do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po 30 minutach, jeśli wierzch jest blady, możesz posmarować go delikatnie wodą i piec dalej. Po wyjęciu z piekarnika odstaw chlebek do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmij go z foremki i studź na kratce.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Poprzedni
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe
Następny
Gofry bezglutenowe
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe

Dodaj komentarz

35 komentarzy do "Chleb z mąki gryczanej"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Anna
Gość

Cześć, super przepis. Czy da się to zrobić w maszynie do chleba?
pozdrawiam
Anna

Kasia
Gość

Czy make gryczana moge uzyskac poprzez zmielenie kaszy gryczanej?? Jesli tak to ktorej palonej czy niepalonej??

Mon
Gość

Czy można użyć suchych drozdy?

Milena
Gość

Witam, a piec z termoobiegiem? 😊

Sara
Gość

Zrobiłam w foremce silikonowej i wyszedł super.

Ola
Gość

Rewelacyjny przepis. Dziękuję 🙂

Teresa
Gość

Bardzo dobry chleb. Upiekłam i zajadamy. Zwiększyłam x 5. Wyszła całkiem pokaźna forma.

IMG_0503.JPG
IMG_0502.JPG
Kamil
Gość

a ile piekłaś w większych zwiększonych proporcjach. Czas się wydłużył ?

Iwona
Gość

Cześć Konrad 🙂 upiekłam ten chlebek któryś już raz i zastanawiam się nad czymś: 1 – jaką rolę w tym przepisie pełni siemię lniane? oraz 2 – czy można by zamienić mąkę gryczaną np na ryżową ciemną? Co o tym sądzisz? A tak wogóle do chlebek przepyszny i dziękuję za przepis, pozdrawiam

Aga
Gość

W jakim celu dodaje sie skrobie. Jaki efekt będzie jeśli z niej zrezygnuje. Pozdrawiam serdecznie

Magdalena
Gość

Co robię źle 🙁 wlałam do foremki, pięknie wyrósł o po wsadzeniu do nagrzanego piekarnika zapadł sie i już taki został brzydki zapadnięty

wpDiscuz