Cebularze

Cebularze

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka orkiszowa : 150g
Mleko roślinne : 80ml
Olej : 2 łyżki
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Drożdże instant : 1/2 paczuszki
Farsz
Cebula biała : 3 sztuki
Mak niebieski : 5 łyżek
Olej : 2 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
315
Kalorie
8.3g
Białko
16.5g
Tłuszcz
37.5g
Węgl.
5.2g
Błonnik

Lubisz cebulę tak samo jak ja? Jeśli tak, to ten przepis z pewnością jest dla Ciebie. Cebularze z tego przepisu to ogrom cebuli i maku.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

Wstęp

Share

Cebularze

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak, jakim są cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobliskiej piekarni) i babcinymi moskolami… to były czasy. Nie raz chodził za mną ten wspaniały smak cebuli połączonej z makiem, aż wreszcie wziąłem się za siebie i je zrobiłem.

Dla mnie cebularz to nie może być buła z odrobiną cebuli, jak czasami widuję na zdjęciach w internecie lub w niektórych piekarniach. Ja cebularza kupuję dla… CEBULI i ma jej być naprawdę dużo! Zresztą zarówno cebula, jak i mak są na tyle tanie, że nie trzeba sobie ich… żydzić.


Wykonanie

1
Gotowe

Składniki na ciasto wrzuć do malaksera z końcówką do wyrabiania ciasta (hak) lub wyrób je ręcznie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mak i posyp dosłownie szczyptą soli. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Najlepiej dać do lodówki na całą noc, żeby smak się przegryzł, ale jeśli nie masz czasu, to śmigaj do następnego kroku.

3
Gotowe

Ciasto podziel na 4 części (lub więcej) i rozwałkuj. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przykryj ściereczka i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Nałóż farsz na środek. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Naleśniki z makiem
Poprzedni
Naleśniki z makiem
Pasztet z bobu
Następny
Pasztet z bobu
Naleśniki z makiem
Naleśniki z makiem
Pasztet z bobu
Pasztet z bobu

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Cebularze"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Halina
Gość

Jestem wdzięczna za wspaniałe przepisy ale zabójczą folię aluminiową proponuję eliminować z życia, szczególnie jeśli ma być poddawana wysokiej temperaturze, w kontakcie z jedzeniem. Pozdrawiam