Burgery z czerwonej fasoli

4 0
Burgery z czerwonej fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brązowy ryż:: 100g
Czerwona fasola:: 1 puszka
Cebula biała:: 1 duża
Bułka tarta:: 50g
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Sos BBQ:: 3 łyżki
Kumin:: 1 łyżka
Papryka wędzona:: 1 łyżka
Chilli w proszku:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej kokosowy:: 4 łyżki

Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli czekają na Ciebie! Weź w rękę malakser a w drugą nóż oraz deskę i ruszaj w kulinarną podróż! Burgery czekają.

  • 15 min
  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

Share

Burgery z czerwonej fasoli

Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy. Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie.

Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry.

Co z dodatkami?

Jako dodatki do burgerów polecam, standardowo, świeżego pomidora, a ponad to suszonego, świeżą zieloną cebulkę i jakieś delikatne sosy, takie jak wegański majonez, sos orzechowy lub łagodny keczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami.

Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów ze słodkich ziemniaków. Ogarnę szybko przepis na tahini i biorę się do roboty.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Brązowy ryż:: 100g
Czerwona fasola:: 1 puszka
Cebula biała:: 1 duża
Bułka tarta:: 50g
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Sos BBQ:: 3 łyżki
Kumin:: 1 łyżka
Papryka wędzona:: 1 łyżka
Chilli w proszku:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej kokosowy:: 4 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj brązowy ryż tak, żeby był "puchaty" i sypki - nie może być rozgotowany.

2
Gotowe

W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.

3
Gotowe

Podsmażoną cebulkę i pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie.

4
Gotowe

Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, formuj burgery i smaż z każdej strony po kilka minut. Opcjonalnie, możesz spróbować je upiec w piekarniku lub na grillu.

ciachowies16
previous
Kruche ciasteczka owsiane
ogójkowa4.1
next
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
ciachowies16
previous
Kruche ciasteczka owsiane
ogójkowa4.1
next
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tina

Super, zrobiliśmy je kilka razy i są pyszne!

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x