Burgery z czerwonej fasoli

Burgery z czerwonej fasoli

Składniki

Ilość porcji:
Brązowy ryż : 100g
Czerwona fasola : 1 puszka
Cebula biała : 1 duża
Bułka tarta : 50g
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Sos BBQ : 3 łyżki
Kumin : 1 łyżka
Papryka wędzona : 1 łyżka
Chilli w proszku : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Olej kokosowy : 4 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
144
Kalorie
3g
Białko
5.5g
Tłuszcz
22g
Węglowodany

Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli czekają na Ciebie! Weź w rękę malakser a w drugą nóż oraz deskę i ruszaj w kulinarną podróż! Burgery czekają.

  • 15 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

Wstęp

Share

Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy. Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie.

Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ, który robiłem ładnych kilka tygodni temu.

Co z dodatkami?

Jako dodatki do burgerów polecam, standardowo, świeżego pomidora, a ponad to suszonego, świeżą zieloną cebulkę i jakieś delikatne sosy, takie jak wegański majonez, sos orzechowy lub łagodny keczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami.

Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów ze słodkich ziemniaków, ale nie chce mi się robić samemu tahini, tak więc skoczę na szybko do sklepu (mam sprawdzony sklepik przy krakowskim Starym Kleparzu) i biorę się do roboty.

Spodobał Ci się przepis?

Kliknij, żeby zagłosować!

Średnia ocen 0 / 5. Liczba głosów: 0

Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj brązowy ryż tak, żeby był "puchaty" i sypki - nie może być rozgotowany.

2
Gotowe

W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.

3
Gotowe

Podsmażoną cebulkę i pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie.

4
Gotowe

Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, formuj burgery i smaż z każdej strony po kilka minut. Opcjonalnie, możesz spróbować je upiec w piekarniku lub na grillu.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Kruche ciasteczka owsiane
Następny
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
Kruche ciasteczka owsiane
Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

2
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Konrad BudzykTina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tina
Gość
Tina

Super, zrobiliśmy je kilka razy i są pyszne!