Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka jaglana : 65g
Mąka ryżowa : 65g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka
Nasiona chia : 1 łyżka + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut)
Sól : 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa : 1 łyżeczka
Wiórki kokosowe : 100g
Mokre
Banan : 4 średnie dojrzałe
Mleko roślinne : 110ml
Miód / Syrop klonowy : 85g
Olej kokosowy : 55g
Nasiona chia : 25g
Ocet jabłkowy : 2 łyżki
Wanilia : 1 laska

Kaloryczność

1
Porcja
2573
Kalorie
35g
Białko
140g
Tłuszcz
325g
Węglowodany

Zdrowy i niesłychanie prosty w wykonaniu chlebek bananowy jest bezglutenowy, ale pełny smaku. Warto wypróbować ten przepis na bezglutenowy chlebek bananowy

  • 60 min
  • Ilość porcji: 1

Składniki

  • Suche

  • Mokre

Wstęp

Share

Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej.

Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość jest nawet nieotwarta… taka mania kolekcjonowania jedzenia 😉 Stwierdziłem, że zamiast otwierać nową paczkę nieznanej mi mąki, sięgnę po dwie popularne w naszym kraju, czyli jaglaną i ryżową. Są dosyć neutralne w smaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem 🙂

A jak bezglutenowy chlebek bananowy wypada w smaku?

Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów, ale również zdrowych.

Sprawdź gdzie dostaniesz najtaniej:


Wykonanie

1
Gotowe

Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca.

2
Gotowe

Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce.

3
Gotowe

Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż tak jak na zdjęciu.

4
Gotowe

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już gotowy (jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to, że możemy wyłączyć piec).

5
Gotowe

Wyłącz piekarnik i zostaw chlebek w nim przy uchylonych drzwiczkach na 5 minut.

6
Gotowe

Wyjmij chlebek bananowy z pieca i poczekaj aż troszeczkę przestygnie, a następnie wyciągnij go z foremki i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Chleb z kaszy gryczanej
Następny
Bliskowschodnia kasza jaglana
Chleb z kaszy gryczanej
Bliskowschodnia kasza jaglana

Dodaj komentarz

15 komentarzy do "Bezglutenowy chlebek bananowy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Joanna
Gość

Czy nasiona chia sa konieczne ? wyjdzie bez nich?

Magda
Gość

Przepyszny! Cudownie wilgotny, aromatyczny, intensywny w smaku. Robiłam już dwa razy :-). Zmniejszam tylko trochę ilość gałki i soli i dodaję jeszcze cynamon.
Jest opcja na podawanie kaloryczności przy przepisach?

Agnieszka
Gość

A czy można zastąpić jaglaną mąkę np kukurydzianą?

Ewa
Gość

Czy chlebek pieczemy góra -dół czy z termoobiegiem?

Ania Ł.
Gość

Ten chlebek to już stały punkt mojego jadłospisu. Dzisiaj przez pomyłkę zamiast mąki jaglanej wrzuciłam gryczaną – też pysznie wyszło:-) Do środka dorzucam jeszcze zawsze rodzynki

Klaudia
Gość

ale pyszny : O jedzony z masłem orzechowym to już w ogole lepszy niż jakiekolwiek ciasto

annawannie
Gość

Cześć 🙂 czy możesz zatem polecić jakąś „delikatną”, mniej gorzką mąkę jaglaną? gdzieś słyszałam, że to zależy od świeżości i jakości kaszy, że ta gorzkawa może być po prostu zjełczała, zresztą podobnie jak sama kasza. ale, że potem żal mi się pozbyć tej rzekomo kiepskiej, gorzkiej, wolałabym kupić od razu smaczną. pewnie najlepiej by było mielić samodzielnie… ale to inna sprawa 😉