Amarantusowa „paciaja” na słodko

2 0
Amarantusowa „paciaja” na słodko

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z amarantusa:: 100g
Mleko kokosowe:: 400ml
Sól:: szczypta
Bakalie:: 50g
opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)
opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku

Nutritional information

1
Porcja
763
Kalorie
23g
Białko
39g
Tłuszcz
74g
Węglowodany

Amarantusowa "paciaja" jest daniem trudnym do nazwania, ale banalnie prostym do zrobienia. Jak dla mnie silna konkurentka dla jaglanki.

  • 20 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)

  • opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku

Share

Znajdujesz lub dowiadujesz się o jakimś produkcie i starasz się go wpleść wszędzie… tak właśnie mam obecnie z mąką z amarantusa. Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki w tym nie ma… skoro jest kaszanka to może w takim razie mączanka? Pomysłów wiele i zarazem niewiele naprawdę pasujących. Stanęło na nazwie, która się przyjęła na fanpage-u, czyli „paciaja”.

Smak, jak przy wszystkim wykonywanym z użyciem amarantusa, jest specyficzny (wyczuwalne zwłaszcza przy słodkich rzeczach). Lekko orzechowy, przechodzący w gorzki. Na szczęście dzięki użyciu do paciai mieszanki bakalii, mleka roślinnego i ewentualnie czegoś słodkiego otrzymujemy śniadanie nie tylko zjadliwe, ale bym powiedział, że nawet smaczne, a już na pewno bardzo, ale to bardzo zdrowe.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z amarantusa:: 100g
Mleko kokosowe:: 400ml
Sól:: szczypta
Bakalie:: 50g
opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)
opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Zagotuj mleko. Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką. Dodaj sól. Gotuj przez kilka minut aż paciaja zgęstnieje.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj bakalie i ewentualnie pozostałe składniki. Jeśli paciaja byłaby zbyt gęsta, dodaj troszkę więcej mleka.

Konrad Budzyk

dżagoda3
previous
Koktajl jagodowy z tonikiem
fontrubka2 e1477150014957
next
Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka
dżagoda3
previous
Koktajl jagodowy z tonikiem
fontrubka2 e1477150014957
next
Tofu z cebulą i jabłkiem, czyli wegańska wątróbka
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna @jedzrosliny

Bardzo pożywne śniadanie 🙂

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x